Στην «σκληρή γραμμή» έναντι των τραπεζών συνεχίζει να κινείται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος μιλώντας κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2023 «διαμήνυσε» προς τους τραπεζίτες ότι «η λογική “τα κέρδη δικά μου, το κόστος δικό σου”, δεν βρίσκει ανταπόκριση στη σημερινή κυβέρνηση».

Αντιθέτως, όπως τόνισε, «το κόστος πρέπει να μοιράζεται και με το τραπεζικό σύστημα, σεβόμενοι πάντα το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και την ανάγκη διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών».

Αναφερθείς στα όσα ήδη ανακοίνωσαν οι συστημικές τράπεζες είπε ότι για πρώτη φορά αποτυπώνουν την πρόταση για την επιδότηση δόσεων δανείων ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο ή με δάνειο μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως της τράπεζας προέλευσης του δανείου, συστημικής ή μη, είτε αυτό παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους.

Πρόταση, που όπως είπε, για πρώτη φορά είναι με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος και θα υλοποιηθεί άμεσα. Επίσης, σημείωσε ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε βελτιωτικές προτάσεις, τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό εγκρισιμότητας στον εξωδικαστικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένων – για πρώτη φορά – και των ενήμερων δανειοληπτών που έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους.

Υπενθύμισε δε ότι έχουν ήδη μειωθεί τα επιτόκια στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, και υφίσταται καθολική έγκριση των ρυθμίσεων σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.367 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 437 εκατ. ευρώ, ενώ τις τελευταίες 2 εβδομάδες, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 350 ρυθμίσεις οφειλών.

«Με αυτά τα στοιχεία, ο υφιστάμενος εξωδικαστικός μηχανισμός καθίσταται το πιο αποτελεσματικό εργαλείο ρύθμισης οφειλών της τελευταίας δεκαετίας», είπε, όμως υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε ακόμη ικανοποιημένο» και δήλωσε ότι «απαιτείται περισσότερη δουλειά, κυρίως από τους διαχειριστές δανείων». Ακόμα, ανέφερε ότι οι τράπεζες αποδέχονται ότι υφίσταται – το τελευταίο διάστημα – σημαντική απόκλιση στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, και δεσμεύονται να αναθεωρήσουν την πολιτική επιτοκίων, ενώ σχεδιάζουν και επανεξετάζουν μειώσεις προμηθειών για διάφορες απλές τραπεζικές συναλλαγές. Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει καταθέσει 12 συγκεκριμένες προμήθειες οι οποίες χρήζουν αναπροσαρμογής από το τραπεζικό σύστημα.

Κατά τον κ. Σταϊκούρα, τα παραπάνω «αποτελούν ένα καλό, πρώτο βήμα» και σύμφωνα με την εκτίμησή του «θα ακολουθήσουν και άλλα, άμεσα». «Πιστεύουμε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα κινηθούν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Άλλωστε, αυτό είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας του συστήματος και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού», υπογράμμισε. Ο κ. ΣταΪκούρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ  κατηγορώντας την για «τις αυταπάτες, τις ψευδαισθήσεις, τις ιδεοληπτικές εμμονές και την πολιτική ανευθυνότητα» επί των ημερών του.

«Ως αντιπολίτευση άλλα υποσχόταν, και τελικά, ως κυβέρνηση, άλλα έπραξε», είπε χαρακτηριστικά, καταλογίζοντάς του ότι και σήμερα «υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, ανεύθυνα, ατεκμηρίωτα, ακοστολόγητα, επικίνδυνα, τυχοδιωκτικά».

Η κριτική του προκάλεσε την παρέμβαση του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος «επιστρέφοντας» τους χαρακτηρισμούς, τον αποκάλεσε «και ψεύτη και αλαζόνα και τυχοδιώκτη». «Στα 11 χρόνια που είστε εδώ δεν είναι η πρώτη φορά που εκνευρίζεστε και όσο είναι πιο έντονα τα αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής, τόσο θα εκνευρίζεστε» του απάντησε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντάς του ότι «ο καλύτερος σύμβουλος είναι η ψυχραιμία».