Ερχόταν γύρω στις 7.30 μ.μ. στο γραφείο του στα Νέα, στην Χρήστου Λαδά. Ακριβής, «σαν εγγλέζικο ρολόι στην ώρα του», όπως έλεγε ο τότε διευθυντής των «Νέων» Λέοντας Καραπαναγιώτης. Με το «καλησπέρα» που έλεγε ο Γιάννης Διακογιάννης, γνώριζες ότι βρισκόταν στην εφημερίδα, γνώριμη φωνή, γνώριμη προσωπικότητα δίπλα από τους συναδέλφους του αθλητικούς συντάκτες. Συχνά ρωτούσε τους πολιτικούς συντάκτες Γιάννη Φάτση, Ερρίκο Μπαρτζινόπουλο και Νικηφόρο Αντωνόπουλο, να του κάνουν μια γρήγορη ενημέρωση της ημέρας στα πολιτικά. Όχι πως ενδιαφερόταν ιδιαίτερα, αλλά ήθελε να ξέρει.

Έπιανε συχνά κουβέντα, στο διπλανό γραφείο με τον «Πρόεδρο», τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και ήταν χάρμα οφθαλμών και αυτιών να τους έβλεπες και να τους άκουγες που μιλούσαν αθλητικά. Και οι δύο φίλαθλοι διαφορετικών ομάδων. Συζητήσεις όχι και τόσο πολιτισμένες, αλλά με γνώσεις και επιχειρήματα.

Διαβάστε επίσης: «Σιρέα την πατάει για τον Μπέργκομι, ξανά Σιρέα…»

Ήταν ο Γιάννης Διακογιάννης, έτσι όπως τον γνώρισα, ένας τζέντλεμαν της δημοσιογραφίας κυρίως προς τους νέους συναδέλφους. Η ισχυρή προσωπικότητα ήταν το χαρακτηριστικό που τον διέκρινε. Αγέρωχος, ευθυτενής, είτε είχε μπροστά του σπουδαίους αθλητές, ανθρώπους του πνεύματος, καλλιτέχνες, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Υπερασπιζόταν τους συναδέλφους του έως την τελευταία ρανίδα της αξιοπρέπειας του. Τους στήριζε, τους αγαπούσε, τους προστάτευε. Όσοι τον έζησαν στα «ΝΕΑ» στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αρχές του 1990 ξέρουν, όπως λέει, ο συνάδελφος Γιώργος Νασμής από πρώτο χέρι, με ποια θηρία πάλεψε για να υποστηρίξει το δίκαιο του συναδέλφου του, όταν έπεσαν θεοί και δαίμονες για να επιβάλουν τον δικό τους νόμο.

Και όταν κάποια στιγμή τον ρώτησα εάν υπάρχει άλλος δημοσιογράφος, ξένος ή Έλληνας που το όνομά του περιλήφθηκε σε στίχο τραγουδιού, χαμογέλασε και είπε δεν ξέρω: Κι ας σιγοτραγουδούσε το «Αρχίζει το ματς» σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη το 1979: «Πώς μας ενώνει και πως μας δονεί/ του Διακογιάννη η φωνή»

***
Ο Τσίπρας προβλέπει εκλογές μετά τον προϋπολογισμό

Πότε θα προκηρυχθούν οι εκλογές; Το μέγα ερώτημα που απασχολεί όλο τον πολιτικό κόσμο. Ο Αλέξης Τσίπρας προφήτευσε από τη Λαμία ότι είναι «πολύ πιθανόν ο κύριος Μητσοτάκης να μην ξανανοίξει τη Βουλή μετά τον προϋπολογισμό και να πάει σε πρόωρες εκλογές». Εάν γίνει όμως κάτι τέτοιο, τότε οι εκλογές θα γίνουν με την παλιά απογραφή και έτσι 8 εκλογικές περιφέρειες, δεν θα μειώσουν ή δεν θα αυξήσουν τις έδρες τους. Εκείνο όμως που μαθαίνω είναι ότι οι εκλογές (έχει αποφασιστεί) να διεξαχθούν με τη νέα απογραφή. Συνεπώς για να συμβεί κάτι τέτοιο οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν τουλάχιστον την 1η Μαρτίου, τότε θα πρέπει να διαλυθεί και η Βουλή. Με δυο λόγια ακόμα «παίζει» η ημερομηνία των εκλογών η 2α Απριλίου ή ακόμα και η 9η Απριλίου. Ίδωμεν…

***
Φωτογραφία σοκ με τα 1.500.000 ευρώ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Qatar Gate με νέα έφοδο να πραγματοποιείται στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στις Βρυξέλλες ορισμένοι δεν κοιμούνται πλέον ήσυχοι Οι Βελγικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τους την ώρα που η βελγική Le Soir κατά τις έρευνες στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της, στη βαλίτσα του πατέρα της, αλλά και στο σπίτι του Ιταλού, πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι εντοπίστηκαν πάνω από 1.500.000 ευρώ.

***
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που βρίσκονται στις φυλακές

Από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές, οι δύο βρίσκονται στη φυλακή. Ο ένας της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός, είναι καταδικασμένος για εγκληματική ενέργεια. Η άλλη, η Εύα Καϊλή, κατηγορείται για διαφθορά, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά και για σύσταση εγκληματικής συμμορίας. Ποτέ άλλοτε στο Ευρωκοινοβούλιο δεν υπήρξαν ταυτόχρονα φυλακισμένοι δύο ευρωβουλευτές της ίδιας χώρας. Υπήρξε εάν θυμάστε ένα Ούγγρος, που πιάστηκε σε κορωνοπάρτι, αλλά αυτός, μπαίνοντας στη φυλακή παραιτήθηκε από την έδρα του. Οι δύο «δικοί» μας δεν παραιτούνται από τις έδρες τους ώστε να τις παραδώσουν στους επιλαχόντες.

***
Γιατί οι βαλίτσες με τα μετρητά περνούν από δίπλα μας;

Πάντως να ξέρετε ότι το κλίμα στο Στρασβούργο είναι βαρύ. Για όλους, όχι μόνον για τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Είναι, βλέπετε κα αυτές οι έφοδοι της Αστυνομίας, το σφράγισμα των γραφείων (χθες σφράγισαν και άλλο ένα γραφείο τη Καίλή στο Στρασβούργο) που εντείνουν το κλίμα της ανησυχίας. Και η απορία όλων (και κυρίως των δικών μας ευρωβουλευτών, όπως της Μαρίας Σπυράκη) είναι πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσοι έλεγχοι, τόση μεγάλη γραφειοκρατία, τόση μεγάλη εποπτεία και να περνούν οι βαλίτσες με τα εκατομμύρια ευρώ από δίπλα;

***
Από την ευρωβουλή στη Βουλή

Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι από τους 21 ευρωβουλευτές μόνον δύο δήλωσαν ότι θα δοκιμάσουν την τύχη τους στις βουλευτικές εκλογές. Ο ένας είναι ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και η άλλη η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής με τα 42 ρεπόρτς και που «κατεβαίνει» στην Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιποι περιμένουν τις αποφάσεις των αρχηγών των κομμάτων. Μόλις παραιτηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης για να διεκδικήσει την εκλογή του στις βουλευτικές εκλογές, την έδρα του θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών Νίκος Παπανδρέου, έως τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου του 2024.

***
Υπουργός σημαίνει υπάλληλος και υπηρέτης

Περισσότεροι από 4.000 φίλοι του Νίκου Δένδια πήγαν τη Δευτέρα το βράδυ στο γκολφ της Γλυφάδας για να ευχηθούν τα «Χρόνια πολλά» στο υπουργό Εξωτερικών και βεβαίως για να «ανοίξουν» μαζί του την προεκλογική περίοδο. Επί 3 ώρες ο Δένδιας χαιρετιόταν, συνομιλούσε και φωτογραφίζονταν με τον κόσμο λέγοντας τους, μεταξύ άλλων: «Υπουργός σημαίνει υπάλληλος και υπηρέτης. Κι είμαι βαθιά υπόχρεος απέναντι σας για τη μεγαλειώδη συγκέντρωση… Εσείς θα αποφασίσετε για το αν θα μου δώσετε τον 4ο σταυρό σας» στα νότια προάστια της δεύτερης περιφέρειας. Κι επειδή το χιούμορ αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του χαρακτήρα του, έλεγε χαμογελώντας ότι «σήμερα δεν γιορτάζω εγώ αλλά το νησί μου με τον πολιούχο της Άγιο Σπυρίδωνα και ο γιος μου Σπύρος». Και συνέχισε: «Ήμουν Βρυξέλλες το πρωί και επέστρεψα μόλις για να έλθω εδώ και να ξαναφύγω αύριο (σs χθες).

***
Τα… 557 τεστ covit του Δένδια

«Ξέρετε», έλεγε, «όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου έκανε την τιμή αναθέτοντας μου το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών… νόμιζα πως θα ήταν αλλιώς. Αλλιώς μου τα είχαν πει, ότι θα πήγαινα σε δεξιώσεις κτλ. Δεν ήταν έτσι (γέλια). Επί 3,5 χρόνια βιώνουμε μια αμείωτη ένταση με την Τουρκία κι όμως τα έχουμε καταφέρει. Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέτυχε, 1,5 – 2 μήνες μετά την Τουρκική εισβολή, να μιλά με τον Ετσεβίτ. Ομοίως, το 1987 τα πράγματα είχαν αποκατασταθεί γρήγορα. Ποτέ η Τουρκία δεν ήταν τόσο επιθετική όσο τώρα». Για τα εξοπλιστικά: «Κάποτε η Ελλάδα με τον Καραμανλή είχε πετύχει το 7 προς 10 στους εξοπλισμούς με την Τουρκία. Δηλαδή 10 αγορές για τη γείτονα 7 για μας. Σήμερα, λόγω των σχέσεων μας με τη Δύση που βρίσκονται σε ιστορικό σημείο, η ζυγαριά έχει εξ΄ ολοκλήρου γείρει υπέρ της Ελλάδος στο 10-0…». Όσον δε για τα ρεκόρ του: «Έχω πετάξει πάνω από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα , επισκέφθηκα 71 κράτη και συναντήθηκα με δεκάδες υπουργούς… Α, να μην ξεχάσω ότι έκανα και 557 τεστ covid»!

***
Όταν ο πρέσβης του Κατάρ επισκέφθηκε τον Τασούλα

Το διηγήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σε πηγαδάκι βουλευτών (ανάμεσά τους και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου) στη Βουλή: «Ο Πρεσβευτής του Κατάρ με επισκέφθηκε και είχε μαζί του μια σακούλα. Η απογοήτευσή μου όμως ήταν όταν άνοιξα την σακούλα είδα ότι περιείχε… χουρμάδες», έλεγε ο Πρόεδρος της Βουλής. Τι άραγε περίμενε να βρει σε μια σακούλα από το Κατάρ; Και μάλλον, απογοητεύτηκε; Όπως είπε χαμογελώντας…

***
Ο εκλογικός αιφνιδιασμός του Πρωθυπουργού

Είχε κέφι ο Πρόεδρος της Βουλής και προέβλεψε μάλιστα πότε θα αιφνιδιάσει το πανελλήνιο (και τα κόμματα) ο Μητσοτάκης με τις εκλογές. Σίγουρα, είπε ότι θα τους αιφνιδιάσει εάν προκηρύξει εκλογές στο… τέλος της τετραετίας. Δηλαδή τον Ιούνιο. Ουδείς περιμένει κάτι τέτοιο, έλεγε..

***
Διευκρινήσεις Αβραμόπουλου για τον Panzeri

Ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέρχεται στον Οργανισμό Fight Impunity, του Panzeri (που ελέγχεται για το Qatar-gate) και διευκρινίζει: «Προσκλήθηκα να μετάσχω στις αρχές του 2020 ως μέλος στην τιμητική συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού, από κοινού με κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες, όπως η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Federica Mogherini, ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Bernard Cazeneuve, η Ιταλίδα Γερουσιαστής και πρώην Επίτροπος Emma Bonino, ο Νομπελίστας Denis Mukwege, η πρώην Ευρωβουλευτής Cecilia Wikström κ.α. Μετά ένα έτος έπαψα να έχω οποιαδήποτε συμμετοχή στην Επιτροπή. Η Επιτροπή δεν είχε καμία εκτελεστική, ή διαχειριστική αρμοδιότητα. Πριν αποδεχθώ την πρόσκληση συμμετοχής, ζήτησα, ως πρώην Επίτροπος, έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία και έλαβα, με την απόφαση της, με αριθμό C(2021) 9002.Από κοινού με όλα τα μέλη παραιτηθήκαμε, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τον κ. Panzeri, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, έκπληκτοι για όσα έγιναν γνωστά σε βάρους του ιδρυτή του Fight Impunity».

***
Σχοινάς: Η μπάλα και το κουτί με σοκολάτες Κατάρ

Μετά την σύλληψη της Καϊλή, το ενδιαφέρον στράφηκε προς τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος είχε κάνει θετικές δηλώσεις για το Κατάρ, το οποίο επισκέφθηκε στα πλαίσια του Μουντιάλ. Ο ίδιος βεβαίως εξήγησε περνώντας στην αντεπίθεση ότι «σε κάθε δήλωση μου για το Κατάρ, κάθε λέξη μου είναι 100% συμβατή με τις πολιτικές της Κομισιόν» ρωτήθηκε εάν έλαβε δώρα από το Κατάρ και απάντησε: «Μου έδωσαν μια μπάλα ποδοσφαίρου και ένα κουτί σοκολάτες, που άφησα στον οδηγό που με πήγαινε από το στάδιο στο ξενοδοχείο και ορισμένα αναμνηστικά από το Μουντιάλ. Κι εγώ τους έδωσα ένα κερί και ένα «βαρίδι» για χαρτιά».

***
Γκλέτσος: «Νάτος, νάτος ο Πρωθυπουργός»

Περιοδεία στην πρωτεύουσα της Στερεάς Ελλάδας έκανε χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Τον υποδέχθηκαν στην πλατεία Πάρκου ο βουλευτής Γιάννης Σαρακιώτης, πρώην βουλευτές και στελέχη του κόμματος, καθώς και πολίτες. Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία της Λαμίας δεν ήταν πολλοί, και το κλίμα ήταν κάπως υποτονικό, οπότε ανέλαβε ο Απόστολος Γκλέτσος να τους εμψυχώσει και να τους ξεσηκώσει. Οι ιαχές του Απόστολου Γκλέτσου! «Να τος, να τος ο πρωθυπουργός», φώναζε ο ηθοποιός, κοιτάζοντας προσεκτικά ανάμεσα στο κοινό. Ο τρόπος του ήταν τόσο υπερβολικός, που οι φωνές του σκέπασαν την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δείχνει να έρχεται σε αμηχανία.