Ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για επικείμενη συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η ημερομηνία και η ατζέντα της συνάντησης είναι ήδη γνωστές, αλλά η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αργότερα.

Σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Σι και ο Πούτιν είναι «σε συνεχή επικοινωνία». Πρόσθεσε: «Ετοιμαζόμαστε να συνεχίσουμε αυτή την επικοινωνία. Θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως ως προς το πότε και πώς θα γίνουν οι μελλοντικές επαφές».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή που δεν κατονομάστηκε από το περιβάλλον της ρωσικής προεδρίας, ανέφερε ότι είναι απίθανο η συνάντηση αυτή να γίνει διά ζώσης. «Κανονίζονται οι λεπτομέρειες», ανέφερε η πηγή στη Vedomosti.

Διαβάστε επίσης:  Δεν κάνει πίσω ο Πούτιν – Το τελεσίγραφο για το πετρέλαιο

Αναθέρμανση σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να στείλει την πρώτη αντιπροσωπεία της στην Κίνα για αναθέρμανση των σχέσεων των χωρών. Από ότι φαίνεται, ο Τζο Μπάιντεν αλλάζει στρατηγική προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την Ρωσία μακροπρόθεσμα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που είναι αρμόδιος για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ θα συνοδεύσει την διευθύντρια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την Κίνα και την Ταϊβάν Λόρα Ρόζενμπεργκερ από τις 11 ως τις 14 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Θα επισκεφθούν την Κίνα, την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ο λόγος της επίσκεψης

Στην Κίνα ο Κρίτενμπρινκ θα έχει ως αποστολή να πάρει την σκυτάλη από τον Τζο Μπάιντεν μετά την συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί στα μέσα Νοεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες είχαν τότε δεσμευτεί “να συνεχίσουν να διαχειρίζονται με υπεύθυνο τρόπο τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών μας και να διερευνήσουν πιθανούς τομείς συνεργασίας”, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.