Ενώ χθες στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές έπαιρναν τις θέσεις τους στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα, στις Βρυξέλλες η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου συνέχιζε χωρίς πολλές ανακοινώσεις και θόρυβο την επιχείρηση «Καθαρά Χέρια».

Στόχος αυτή τη φορά είναι οι έρευνες στην ίδια την έδρα του Κοινοβουλίου. Όπως γράφει η εφημερίδα Le Soir πολυάριθμη ομάδα αστυνομικών έκανε έφοδο σε πολλούς χώρους του κτιρίου και κατάσχεσε έναν τεράστιο όγκο στοιχείων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τουλάχιστον 10 συνεργατών των ευρωβουλευτών.

Διαβάστε επίσης: Qatar Gate: Αυτός είναι ο Βέλγος εισαγγελέας που έπιασε την Καϊλή

Υπό πλήρη μυστικότητα

Ο Μίσιελ βαν Χούλτεν

Παρών στην επιχείρηση και ο εισαγγελέας Μισέλ Κλέζ, ειδικευμένος στο οικονομικό έγκλημα, που έχει αναλάβει στους ώμους του την τεράστια επιχείρηση. Η μεθοδικότητα και η μυστικότητα των κινήσεών του έχουν καταπλήξει. Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία των ερευνών δεν έχουν περάσει στη κεντρική βάση δεδομένων των αστυνομικών αρχών, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα διαρροής. Οι έρευνες διευρύνονται, γιατί έχει γίνει πλέον κοινή πεποίθηση ότι πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου, όπως υποστηρίζει στην τηλεόραση της Deutsche Welle ο Βιτόρ Τεϊξέιρα, στέλεχος της ομάδας καταπολέμησης της διαφθοράς Transparency International.

«Αυτό που έδειξε μέχρι στιγμής η έρευνα είναι ότι δεν εμπλέκεται μόνο μία αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπάρχουν πολλά άλλα άτομα, υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι, υπάρχουν βοηθοί, υπάρχουν πρώην βουλευτές. Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται για οργανώσεις λόμπι. Δηλαδή υπάρχει μια σειρά από διαφορετικά άτομα σε διαφορετικές θέσεις. Οπότε σίγουρα δεν θα εκπλαγώ, αν όσο περνούν οι μέρες εμπλέκονται περισσότεροι».

«Καμιά ηθική εποπτεία»

Και το Κατάρ στις λίστες των λομπιστών

Ο Μισιέλ βαν Χούλτεν επικεφαλής της Transparency International και πρώην Ολλανδός ευρωβουλευτής, έκανε λόγο για ένα «σκάνδαλο επικών διαστάσεων». Μιλώντας χθες βράδυ εξέφρασε τεράστια έκπληξη. «Πέρασα τον περισσότερο χρόνο μου τα προηγούμενα 25 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι τέτοιο δεν έχω ξαναδεί». Η οργάνωσή του ζητά και πάλι αυστηρότερους κανόνες διαφάνειας. «Ακόμη και οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να χαρακτηριστούν ως λομπίστες όταν προσπαθούν να επηρεάσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κάτι όμως που δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει» παραδέχεται. Ο βαν Χούλτεν επισημαίνει επίσης ότι αυτό το σκάνδαλο δεν θα μπορούσε να συμβεί τόσο εύκολα, εάν στις Βρυξέλλες υπήρχε ένα κλίμα, όπου η διαφάνεια, η ηθική και η ακεραιότητα είχαν πραγματικά σημασία. Ο Βιτόρ Τεϊξέιρα βλέπει εκεί ακριβώς ένα μεγάλο κενό.

«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική καταγραφή τρίτων χωρών. Πρόκειται όντως για περιπτώσεις παράνομου λόμπινγκ. Αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι εδώ δεν πρόκειται για λόμπι, αλλά για δωροδοκία και διαφθορά. Κι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά απολύτως δεοντολογική και ηθική εποπτεία, καμιά παρακολούθηση, καμιά επιβολή κυρώσεων».

Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/dw