Tις τελευταίες τραγικές στιγμές που είδε το σύζυγό της επί της ουσίας να καίγεται στα χέρια της περιέγραψε χθες ενώπιον του δικαστηρίου για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι η  Δέσποινα Ζαφειρίου, η οποία έφτασε υποβασταζόμενη μέχρι το βήμα του μάρτυρα περιγράφοντας όσα βίωσε στις 23 Ιουλίου 2018 όταν εγκλωβίστηκε μαζί με τον πολυαγαπημένο της σύζυγο Στράτο κάνοντας ό,τι μπορούσε για να σώσει τη ζωή του.

«Ακινητοποιηθήκαμε. Ανοίγω την πόρτα όπως είμαστε σταματημένοι και βγαίνω. Ο άνδρας μου κολλάει πάνω στο τιμόνι. Τον έβγαλα στα χέρια, τον έπιασα από τη ζώνη. Γονάτισα και τον τράβηξα. Δεν μπορούσε να πατήσει, ούτε να στρίψει ήταν καμένος…» είπε η μάρτυρας, περιγράφοντας πως βρήκε λίγο πιο κάτω, νερό και του έριχνε με το λάστιχο. «Δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε τα χέρια, ούτε τα πόδια του. Ούτε ασθενοφόρο ήρθε, ούτε πέρασε αεροπλάνο, ούτε μας ειδοποίησαν ότι έπιασε φωτιά. Μετά, κατά τις 11 παρά ένας φίλος άκουσε τη φωνή μου και μου φωνάζει «μην κουνηθείς, έρχομαι». Που να κουνηθώ εγώ, έκαιγε η φωτιά. Μας αφήσαν να καούμε. Όταν εγκλωβιστήκαμε κατά διαστήματα δεν είχε τις αισθήσεις του. Όταν τις ανακτούσε φώναζε «φύγε να σε βρουν εγώ θα πεθάνω». «Δε φεύγω» του έλεγα» περιέγραψε η μάρτυρας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας εξετάστηκαν άνθρωποι που μετρούν απώλειες αγαπημένων τους προσώπων .

Ο Στέλιος και η Μαρίκα Μάσχα έχασαν τους πολυαγαπημένους τους γονείς. «Είχαμε την ελπίδα ότι κάπως τα καταφέρανε. Φτάσαμε με φακούς ήταν το απόλυτο σκοτάδι. Δεν υπήρχαν σπίτια, ήταν ισοπεδωμένα. Ήταν αποκαΐδια. Δεν είδα αυτοκίνητο, λέω φύγανε. Δεν μπορούσα να φανταστώ τι έγινε. Τελικά με  πήραν γύρω στις 5 και μου είπαν τους βρήκαν. Πήγα και είδα ότι αυτό που έβλεπα και νόμιζα ότι ήταν ξύλα που καιγόντουσαν ήταν οι γονείς μου.  Πήρα την αστυνομία και τους είπα ότι τους βρήκα. Περιμέναμε μέχρι 12- 1 να έρθει  του ΕΚΑΒ. Μετά μου λέγαμε θα έρθει η πολιτική προστασία. Ήρθαν γύρω στις 3:30 τελικά και μαζέψανε στάχτες.  Κανείς δεν τους ειδοποίησε» τόνισε με δάκρυα στα μάτια.

Η οικογένεια Τζούλια μετράει ένα νεκρό στο Μάτι. Η σύζυγος, ο γιος και η κόρη του θανόντα κατέθεσαν σήμερα για το τι έγινε και έφυγε από τη ζωή ο δικός τους άνθρωπος.

Από την πλευρά της, η Ειρήνη Τζούλια, κόρη του θύματος επισήμανε : Δεν είδα πυροσβεστική, αστυνομία τίποτα.

Ο πατέρας μου έμεινε να κλείσει το σπίτι κλπ. Όταν αποφάσισε να φύγει, η φωτιά είχε φτάσει. Είδε γείτονες να καίγονται, άνοιξε την πόρτα βγήκε έξω και κάηκε από το θερμικό κύμα. Πήγε σε μία γειτόνισσα και του έριξε νερό. Τον είδε ένας γείτονας και τον πήγε στο κέντρο υγείας» είπε η μάρτυρας.

Ο Ιωσήφ και η Ευαγγελία Πλυμάκη περιέγραψαν στις καταθέσεις τους πως ο πατέρας τους έχασε τη ζωή του επειδή είχε ξεχάσει τα κλειδιά του εξοχικού του στη Νέα Μάκρη και επέστρεψε στην περιοχή για να τα πάρει. «Ο πατέρας μου βρέθηκε στο Κόκκινο Λιμανάκι με το οποίο εμείς δεν είχαμε καμία σχέση. Αν είχαν γυρίσει τον κόσμο πίσω, δεν θα υπήρχαν τόσοι νεκροί. Ο πατέρας μου βρέθηκε εκεί διότι άκουσε την ελληνική αστυνομία. Τους έστειλαν εκεί και τους έκαψαν» κατέθεσε η κυρία Πλυμάκη.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και οι συγγενείς του Δημήτρη Τουρναβίτη ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τη σύζυγο του, ηθοποιό, Χρύσα Σπηλιώτη.

Η κόρη του θύματος Αλίκη Τουρναβίτη , εξαιρετικά συγκινημένη, τόνισε : «Ήταν μέρα που η πολιτεία κοίταξε το δέντρο στη Κινέτα και χάθηκε το δάσος των ψυχών στο Μάτι.  Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, ο πατέρας μου ήταν αθλητής. Άρχισα να ψάχνω τα νοσοκομεία. Μέχρι που δώσαμε dna και επιβεβαιώθηκε. Εκ των υστέρων έμαθα ότι βρέθηκαν στο κτήμα. Δεν υπήρχε συντονισμός, δεν τους είπε κανείς τίποτα. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη».

Η δίκη συνεχίζεται στις 15 Δεκεμβρίου 2022.