Το Ευρωκοινοβούλιο είναι «ζαλισμένο»: Οι αποκαλύψεις για το Qatargate, η εμπλοκή μιας αντιπροέδρου, της Εύας Καϊλή, στην υπόθεση αλλά και οι συνεχιζόμενες έρευνες σε γραφεία ευρωβουλευτών και συνεργατών τους έχουν προκαλέσει τεράστιο θόρυβο στις Βρυξέλλες.

Πολλοί δηλώνουν σοκαρισμένοι από το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού eυρωπαίων αξιωματούχων, ενώ άλλοι δεν φαίνεται να πέφτουν από τα σύννεφα –ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν.

Διαβάστε επίσης: Καθαιρέθηκε από αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου η Καϊλή

Μεταξύ αυτών και η Εύα Καϊλή που δηλώνει αθώα, σύμφωνα με τον δικηγόρος της Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο οποίος παρουσίασε σήμερα τη θέση της εντολέως του. «Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, πάντως, υποστήριξε ότι δεν έχει εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. «Ούτε επιβεβαιώνω ούτε διαψεύδω, υπάρχει το απόρρητο».

«Αδειάζει» τον σύζυγό της;

Μετά και την καθαίρεσή της από την αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, η κ. Καϊλή βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πρώτα λόγια που είπε στους βέλγους αστυνομικούς που την ανέκριναν για την υπόθεση του Qatargate, δήλωσε πως «έπεσε από τα σύννεφα» και μάλιστα κράτησε αποστάσεις από τον σύζυγό της, αναφέροντας πως του είχε επιστήσει την προσοχή για τις σχέσεις του με τους Καταριανούς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Star, όταν κλήθηκε να καταθέσει στην αστυνομία, ισχυρίστηκε πως «έπεσε από τα σύννεφα» μόλις πληροφορήθηκε για την υπόθεση. Είπε ότι γνώριζε ότι ο σύζυγός της με τον Παντσέρι είχαν επαφές με το Κατάρ και του είχε επιστήσει την προσοχή.

Η ίδια αρνείται πως γνώριζε τι έκανε ο ίδιος, ούτε έψαχνε τους υπολογιστές του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Εύα Καϊλή, φέρεται να έκανε αίτημα για να βγει από τη φυλακή και να φορά «βραχιολάκι», κάτι που απορρίφθηκε.

Παράλληλα, σε ρεπορτάζ του Alpha αναφέρεται επίσης πως η Καϊλή δήλωσε έκπληκτη στις αρχές για τις κατηγορίες που της έχουν προσάψει, όπως και ότι γνώριζε για τις διασυνδέσεις του συζύγου της με το Κατάρ. Η κ. Καϊλή έχει προσλάβει για συνήγορο υπεράσπισης τον Αντρέι Ριζόπουλος, βέλγο ποινικολόγο με ελληνικές ρίζες, ο οποίος θεωρείται εκ των κορυφαίων ποινικολόγων στις Βρυξέλλες.

Το μοιραίο λάθος πριν από τη σύλληψη

Το μοιραίο λάθος της Εύας Καϊλή, που οδήγησε στη σύλληψή της, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πρώην ευρωβουλευτής πληροφορήθηκε πολύ γρήγορα από κάποια δική της πηγή για τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Τότε, πανικοβλήθηκε και ειδοποίησε τον πατέρα της, προκειμένου εκείνος να πάρει την «περιβόητη» βαλίτσα με τα χρήματα και να φύγει από το ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται στην «καρδιά» των Βρυξελλών.

Ωστόσο, οι βελγικές αρχές συνέλαβαν τον πατέρα της με τη βαλίτσα με τα χρήματα, κάτι που τους έδωσε τη δυνατότητα να κάνουν έρευνα στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με βάση τα ευρήματα, οι βελγικές αρχές κατάφεραν να παρακάμψουν τη βουλευτική της ασυλία και να τη συλλάβουν επ’ αυτοφώρω.