Απασφάλισε για μία ακόμη φορά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επανάφερε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου απειλώντας  μάλιστα ότι «ο πύραυλος TAYFUN θα χτυπήσει την Αθήνα, αν δεν μείνουν οι Έλληνες ήρεμοι», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τώρα όσον αφορά τον πύραυλο TAYFUN και την απειλή του ότι εάν οι  Έλληνες δεν μείνουν ήρεμοι, τότε θα χτυπήσει την Αθήνα, απάντησε στην απειλή αυτή ένας στρατηγός, ανώτατος επιτελής  στο ελληνικό Πεντάγωνο από αυτούς που δεν μασάνε τα λόγια τους: «Αν τελικά αποφασίσει να εκτοξεύσει  προς την Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού προς την χώρα μας  τον TAYFUN, τότε θα πρέπει να ξέρει πως μόλις δούμε τον πύραυλο να ξεμυτίζει από τα Δαρδανέλια, τότε,  θα τον καταρρίψουμε». Και πρόσθεσε ότι έχουμε και τα μέσα και την αποφασιστικότητα να το κάνουμε, εάν τολμήσει κάτι τέτοιο.
Ωστόσο ο ανώτατος αυτός επιτελής δεν άφησε ασχολίαστο ότι ο Ερντογάν και οι υπουργοί του απειλούν με πυραύλους την πρωτεύουσα ενός κράτους του ΝΑΤΟ, σύμμαχο υποτίθεται. Προβλέπω ότι στην επόμενη σύνοδο υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ο κ. Ακάρ, μάλλον θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, διότι όπως είπε ο στρατηγός η Ελλάδα είναι μια ειρηνική χώρα, δεν έχει επεκτατικές βλέψεις, επιζητεί ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονες, αλλά θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

***

Οι 12.453 λομπίστες του Ευρωκοινοβουλίου.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, γινόταν γνωστό ότι πραγματοποιούσε  νέα έφοδο η βελγική αστυνομία στα γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου για περαιτέρω έρευνες στο πλαίσιο του Qatargate, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico. Η αστυνομία των Βρυξελλών πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή δεύτερη έφοδο στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν μέσω του Qatargate, που φέρεται να εμπλέκεται η Εύα Καϊλή.
Ειδικά για το Qatargate και το σφράγισμα των γραφείων της Εύας Καϊλή (εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου) έχει ιδιαίτερη σημασία η δράση των ομάδων άσκησης πίεσης (lobbying) στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά τα όσα συνέβησαν  ήρθε θορυβωδώς ξανά στο προσκήνιο μέσω του σκανδάλου διαφθοράς με πρωταγωνιστές το Κατάρ..

***

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο

Το «ενδεχομένως μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει υπάρξει ποτέ» στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με τα λόγια της καθηγήτριας ευρωπαϊκού δικαίου και νομοθετικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας Emilia Korkea-aho, η οποία μίλησε στο Euronews, οδηγούν σε εκκλήσεις για μεταρρύθμιση των κανόνων και προϋποθέσεων υπό τις οποίες επιτρέπεται η άσκηση πίεσης από τους 12.453 λομπίστες που δραστηριοποιούνται σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, διαχειριζόμενοι προϋπολογισμό ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

***

Ο Αβραμόπουλος, ο Πεντζέρι και η ΜΚΟ του

 Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν μέλος (επίτιμο, λέει και όχι εκτελεστικό) της ΜΚΟ για την Καταπολέμηση της Ατιμωρησίας, («Fight Impunity»}. Τι λέει όμως τώρα ο πρώην Επίτροπος με όλα αυτά  που ανακαλύφθηκαν; Με όλα αυτά περί διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τον Πιερ Αντόνιο Παντζέρι (S&D) ως αρχηγό του κυκλώματος που τα βελγικά ΜΜΕ τον χαρακτηρίζουν ως τον «μαέστρο της ορχήστρας»;
Ο πρώην Επίτροπος αναφέρει ότι μόλις πληροφορήθηκε την σύλληψή του Παντζέρι παραιτήθηκε από την ΜΚΟ τονίζοντας πως δεν είχε επαφές μαζί του. Τον είδε, λέει δύο φορές και προτού ενταχθεί ως επίτιμος μέλος της ΜΚΟ, ζήτησε εγγράφως από το Κοινοβούλιο άδεια. Αναφέρει πως δεν γνώριζε τίποτα για την ίσως μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

***

Γιατί ο Αβραμόπουλος πήγε στο Κατάρ

Ωστόσο ο κ Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε πως βρέθηκε στο Κατάρ, μαζί με την γυναίκα του για να παρακολουθήσει τον αγώνα Αργεντινής- Πολωνίας: «Πήγαμε να δούμε τον αγώνα και πως ήταν η διοργάνωση των αγώνων», είπε, προσθέτοντας πως είδε πολλούς Έλληνες στην Ντόχα.

***

«Τρέχουν πολλές υποψηφιότητές μου»

Ο πρώην επίτροπος είπε ακόμα ότι τρέχουν αυτήν την περίοδο πολλές… υποψηφιότητές του. Ανέφερε μάλιστα ότι την προσεχή εβδομάδα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό για να ξεκαθαρίσει την υπόθεση της υποψηφιότητάς του στις βουλευτικές εκλογές είτε στην Α Αθήνας, είτε στο Επικρατείας, ενώ όπως έλεγε εκκρεμεί και η υποψηφιότητά του ως απεσταλμένου της ΕΕ στις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

***

Και ο Σχοινάς

 
Σύμφωνα με το Politico και ο κ. Σχοινάς , «επίτροπος από την Ελλάδα, που έχει επικριθεί από τους ευρωβουλευτές για τα tweet του για το Κατάρ τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται στα πρόσωπα που συνδέθηκαν με το Κατάρ. Σε ένα πρόσφατο tweet, επαίνεσε το Κατάρ για «σημαντική και απτή πρόοδο στην εργασιακή μεταρρύθμιση», ζητώντας να διατηρηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις».

***

Λίστα και στις ευρωεκλογές

Το σκάνδαλο Qatargate, έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών. Αν και, όπως μαθαίνω η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αλλάξει τον νόμο, τουλάχιστον έως τις εκλογές, ωστόσο το θέμα της επαναφοράς λίστας στις ευρωεκλογές βρίσκεται στο τραπέζι. Και όχι μόνον αυτό. Πρόκειται και για τις ευρωεκλογές να χωριστεί η χώρα σε περιφέρειες (όπως συμβαίνει και με τις βουλευτικές εκλογές), ώστε οι υποψήφιοι να μην ψηφίζονται από όλη την χώρα. Η εισαγωγή της λίστας στις ευρωεκλογές είναι πιθανόν να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις βουλευτικές εκλογές και εάν συγκεντρώσει την απαιτούμενη από το νόμο πλειοψηφία, τότε μπορεί να ισχύσει αμέσως.

***

Accidents à Paris

Δύο «ατυχήματα» στη σειρά συνέβησαν χθες στον βουλευτή της Νέας  Δημοκρατίας Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος ταξίδεψε στο Παρίσι και συμμετείχε σε συνεδρίαση ειδικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που εξετάζει τις παράνομες κρατικές παρακολουθήσεις μέσω spyware στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1. Ο συμπαθής πανεπιστημιακός καθηγητής είχε αρχικά την ατυχία κατά την πρωινή του μετάβαση στο Παρίσι από την Θεσσαλονίκη μέσω Μονάχου να χάσει την αποσκευή του στο αεροδρόμιο. Έτσι, εμφανίστηκε ενώπιον των συναδέλφων του στο Συμβούλιο της Ευρώπης με τα ρούχα με τα οποία ταξίδεψε, κόσμιος πάντα, αλλά casual, με ένα έντονα πορτοκαλί πουλόβερ, το οποίο τον έκανε να ξεχωρίζει, σαν την μύγα μέσα στο γάλα. Αυτό ήταν το πρώτο «ατύχημα» του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
2. Το δεύτερο «ατύχημα»  (εάν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι) του κ. Καιρίδη είναι ότι  διανυκτέρευσε 12 ώρες στο Μόναχο, πάνω σε μια καρέκλα, χωρίς αποσκευές, χωρίς θέρμανση (σαν τον Τομ Χάνκς στην ταινία «The Terminal») και αμέσως μετά έπρεπε, φθάνοντας στο Παρίσι να τοποθετηθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προσπαθώντας να πείσει πως ο νόμος για τις παρακολουθήσεις που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και πως πίσω από το Predator μπορεί να βρίσκονται ιδιώτες και ιδιωτικά συμφέροντα.  Ο Ολλανδός Pieter Omtzigt, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος  και θα συντάξει και την έκθεση για τα λογισμικά παρακολούθησης  εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφερόμενος στο σύνολο των παρακολουθήσεων, ανά την Ευρώπη, είπε πως μπορεί να είναι έτσι μπορεί, όμως να υπάρχουν και  πολιτικές εμπλοκές. Πάντως παρά τις συνεχείς προσκλήσεις από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για να επισκεφθεί την Ελλάδα, είπε πως δεν πρόκειται επί του παρόντος να το κάνει. Αργότερα; Βλέπουμε..

***

Η Πρόεδρος, οι εύζωνες και η φασολάδα

Είχε επέτειο χθες μια από τις επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Προεδρική Φρουρά έκλεισε 154 χρόνια εντυπωσιακής παρουσίας, φρουρός  όλων των ηρώων που έπεσαν υπέρ Πατρίδος. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε την επέτειο αυτή, επισκεπτόμενη την Προεδρική Φρουρά και έφαγε μαζί με τους εύζωνες. Ποιο φαγητό; Μα, την παραδοσιακή φασολάδα. Να σημειώσω εδώ και τούτα: Η Προεδρική Φρουρά, ιδρύθηκε το 1868 και είναι τελετουργική μονάδα πεζικού, η οποία φρουρεί τον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη και το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα. Η μονάδα είναι ξεχωριστή για το γεγονός ότι αποτελεί τη τελευταία ενεργή μονάδα Ευζώνων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι στενά συνδεδεμένη με την παραδοσιακή στολή του Εύζωνα, η οποία εξελίχθηκε από τα ρούχα που φορούσαν οι κλέφτες στην Επανάσταση του 1821. Το πιο χαρακτηριστικό μέρος της στολής είναι η φουστανέλα.. Στις χρονικές περιόδους 1868-1914 και 1937-1973, η φρουρά είχε τμήμα ιππικού.

***

Έφυγε ο στιχουργός του Χρυσοπράσινου Φύλου

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών,  ο Λεωνίδας Μαλένης, Κύπριος συγγραφέας και δημοσιογράφος. Ποιήματά του, όπως το γνωστότατο «Χρυσοπράσινο Φύλλο», μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη: «Γη της λεμονιάς, της ελιάς/ Γη της αγκαλιάς, της χαράς/ Γη του πεύκου, του κυπαρισσιού/Των παλικαριών και της αγάπης/ Χρυσοπράσινο Φύλλο ριγμένο στο πέλαγος”. Έτσι αρχίζει το ποίημα, που υμνεί την πατρίδα του την Κύπρο

***

Το «Εμείς» του Μέσι και το «Εγώ» του Ρονάλντο

Στο ποδοσφαιρικό «αιώνιο» ερώτημα, ποιον προτιμάτε τον Μέσι ή τον Ρονάλντο, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας  μιλώντας στο «ΟΡΕΝ». Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι υποστηρίζει την Αργεντινή και τον Λιονέλ Μέσι, συγκρίνοντας τον Αργεντινό σταρ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.«Από τη μια είναι ένας ποδοσφαιριστής που είναι με το »εμείς» (ο Μέσι) και από την άλλη ένας άλλος, ο Κριστιάνο που ήταν με το »εγώ». Έβαλε έξι γκολ η ομάδα του και έφυγε κλαίγοντας. Όταν την είδα αυτή την εικόνα εγώ, είπα τελείωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

***

Νέο βραβείο για τον Α/ΓΕΕΘΑ

Απονεμήθηκε στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο το Βραβείο Αυτοδιοίκησης από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) και την Ένωση Δημάρχων Αττικής (Ε.Δ.Α.), για την εξαιρετική του προσφορά στην Χώρα και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρέλαβε το βραβείο από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Α. κ. Γιώργο Μαρκόπουλο και τον Πρόεδρο της Ε.Δ.Α. κ. Παύλο Καμάρα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την ιδιαίτερα τιμητική βράβευση που αντανακλά στο προσωπικό και των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο συνδράμει διαχρονικά το κοινωνικό σύνολο με όλες του τις δυνάμεις.

***

Η ανεκπλήρωτη προφητεία

Αυτές τις ημέρες, με όλα αυτά που συμβαίνουν, θυμήθηκα μια παλιά ανάρτηση του ΒΗΜΑτοδότη στις 9 Ιανουαρίου του 2014. Γράψαμε τότε: «Με αυτά που συνέβησαν αυτές τις ημέρες, μου ήρθε στο μυαλό αυτό που δήλωσε προφητικά πριν από λίγους μήνες ο Εισαγγελέας Εφετών Βασίλης Φλωρίδης: «Πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ένα έργο. Μια φυλακή ειδικά για… διεφθαρμένους αξιωματούχους. Θα είναι μια καλή αρχή!» Βέβαια η προφητεία του Εισαγγελέα  δεν εκπληρώθηκε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Αλλά σαν προφητεία δεν σταμάτησε να υπάρχει. Θα υπάρχει πάντα ένας Μεσσίας που θα έρχεται.