Αμεση ήταν η αντίδραση από τον περιβάλλον του αντιπρόεδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στο δημοσίευμα του Politico ότι ελέγχεται για το «Qatargate».

Με ένα μήνυμα του στο Twitter ο  Σύμβουλος Επικοινωνίας του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βαγγέλης Δεμίρης, έσπευσε να τα διαψεύσει.

Όπως έγραψε σε αναρτήσεις του στο Twitter: «Ψευδείς, ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί για δήθεν “διερεύνηση” του Μαργαρίτη Σχοινά. Χαμένοι στη μετάφραση…», προσθέτοντας ότι «Φίλοι κ φίλες συντάκτες, το @POLITICOEurope ουδέποτε έγραψε αυτό που μετέφρασαν ορισμένοι για τον @MargSchinas. Ούτε έρευνα υφίσταται, ούτε το “αποκάλυψε” τάχα κάποιος».

Αρνήθηκε να απαντήσει η πρόεδρος της Κομισιόν

Στο μεταξύ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις του αντιπροέδρου της Μαργαρίτη Σχοινά με το Κατάρ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, προκαλώντας οργή από το σώμα Τύπου των Βρυξελλών που αναζητούν απαντήσεις για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς έχει πλήξει εδώ και χρόνια την ΕΕ.

Ο Έλληνας επίτροπος εκπροσώπησε την ΕΕ στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον περασμένο μήνα και έχει επικριθεί από τους ευρωβουλευτές για τα tweets του τους τελευταίους μήνες, επαινώντας τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ.

Ερωτηθείσα για την απάντηση της Κομισιόν στο σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ που ξέσπασε στο Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα τη στάση του του κ. Σχοινά, η φον ντερ Λάιεν έμεινε σιωπηλή για τον Έλληνα επίτροπο, σύμφωνα με το Politico.

Η απόφαση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dana Spinant, να κλείσει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προκάλεσε έξαλλη αντίδραση από τους δημοσιογράφους στην αίθουσα, οι οποίοι ζήτησαν περισσότερες απαντήσεις.

«Δεν απάντησες ούτε μία από τις ερωτήσεις», φώναξε ένας δημοσιογράφος καθώς η Spinant προσπαθούσε να κλείσει μια συνεδρία με τους δημοσιογράφους. «Δεν είναι αυτός ο τρόπος να οργανωθεί μια συνέντευξη Τύπου εδώ», απάντησε η Spinant με τους δημοσιογράφους να διαμαρτύρονται.

Ενώ η φον ντερ Λάιεν απάντησε σε περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με το σκάνδαλο, δεν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις συνθήκες γύρω από την επίσκεψη του Σχοινά στο Κατάρ.