Σήκωσε ψηλά τους τόνους και με επιθετικές αναφορές για την υπόθεση της Εύας Καϊλή αλλά και για τις υποκλοπές ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στην Πρέβεζα και κατά την περιοδεία που κάνει στην ευρύτερη περιοχή.

«Πότε με τους Πάτσηδες της Νέας Δημοκρατίας, αυτά τα κοράκια που βγάζουν σπίτια σε πλειστηριασμούς, πότε με τις διάφορες Καϊλή του ΠΑΣΟΚ, που διώκονται για διαφθορά στις Βρυξέλλες, αυτό το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργεί τους διεφθαρμένους.

Έτσι εξηγείται και το θράσος της Εύας Καϊλή να εξυμνεί τους σεΐχηδες του Κατάρ που «δολοφόνησαν» 6 χιλιάδες εργάτες στα έργα του Μουντιάλ», ανέφερε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ σε μια κατάμεση αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου «Όασις», και σε μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση μελών και φίλων του ΚΚΕ, αγωνιστών που συμπορεύονται μαζί του, που έδωσαν το παρών παρά την κακοκαιρία.

Υψηλοί τόνοι για Καϊλή

Συμπλήρωσε δε για το ίδιο θέμα πως «οι βελγικές αρχές τώρα, απ’ ότι μαθαίνουμε, τη διώκουν για χρηματισμό και διαφθορά. Νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες λοιπόν επί το έργον».

Στο έτερο πεδίο των παρακολουθήσεων και των ευθυνών της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους ο Κουτσούμπας ήταν επίσης αιχμηρός και χωρίς «ναι μεν αλλά», τόνισε ότι «συνέχεια έρχονται στο φως και δημοσιεύονται νέα στοιχεία για υποκλοπές και παρακολουθήσεις, όπως σήμερα για τον Κ. Χατζηδάκη. Εμείς θεωρούμε ότι όλα έχουν την αξία τους κι όλα πρέπει να διερευνηθούν. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι αν όλα αυτά υποταχθούν σε ένα δικομματικό καβγά, σαν κι αυτόν που παρακολουθήσαμε στη Βουλή, στο τέλος θα επικρατήσει και μια δικομματική ομερτά μεταξύ τους, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις χρόνια τώρα, αφήνοντας απ’ έξω τη μεγάλη εικόνα του κράτους- υποκλοπέα και χαφιέ».

Τα προεκλογικά διλήμματα

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και εν συνόλω στα πολιτικά διακυβεύματα της εποχής και στα προεκλογικά διλλήματα. Η οπτική του ΚΚΕ είναι πολλή διαφορετική για όσα έρχονται εξάλλου. «Αν πριν από μερικά χρόνια, η επιλογή για τους περισσότερους ήταν η αναμονή, μήπως έρθει κανένας “σωτήρας”, ή επειδή πίστευαν ότι τα δύσκολα, δηλαδή η κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια, όπως ήρθαν έτσι θα περάσουν, τώρα η επιλογή δεν μπορεί παρά να είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής.

Γιατί τα δύσκολα γίνονται όλο και χειρότερα. Δεν σας ζητάμε να συμφωνήσετε σε όλα μαζί μας. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε, πως αυτό που επείγει σήμερα, είναι να αφήσουμε στην άκρη την παραλυτική λογική της αναμονής και να μπούμε μπροστά». Αυτό είναι και το άνοιγμα που το ΚΚΕ επιχειρεί στο σκέλος των συμμαχιών. Άσκησε και πολεμική στον σημερινό δικομματισμό και τις παραλλαγές του σημειώνοντας πως «μπορούμε να συμφωνήσουμε πως αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να γίνει ο ίδιος ο λαός, ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Ιδιαίτερα σήμερα που όλοι, τα κόμματα που θέλουν να κρατήσουν την κυβερνητική σκυτάλη, όπως η ΝΔ, ή να την πάρουν ξανά όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά αυτά που θέλουν να την μοιραστούν μαζί τους, όπως το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα υπόλοιπα επιτελεία του συστήματος, ζητούν από το λαό, να κάνει ξανά υπομονή…». Έχει ξεχωριστή σημασία η αναφορά του Κουτσούμπα και στο φλέγον θέμα του αυταρχισμού όπως εκδηλώθηκε και στον τραυματισμό του νεαρού ρομά αλλά και στους πλειστηριασμούς: «Ένταση της κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού, που πότε έχει το πρόσωπο του κράτους – διαρρήκτη, που μπουκάρει στα σπίτια φτωχών ανθρώπων για να τα βγάλει στο σφυρί, πότε φοράει τη στολή αστυνομικού της δήθεν “προστασίας του πολίτη” και πυροβολεί εν ψυχρώ 16χρονους. Το ίδιο κράτος που από τη μία στέλνει έναν μικροπαραβάτη να χαροπαλεύει και από την άλλη κλείνει τα μάτια μπροστά στο θάνατο ενός μικρού παιδιού στο σχολείο από έκρηξη λέβητα, επειδή το ίδιο το κράτος είναι απόν, έχει πετάξει από πάνω του την ευθύνη, στο όνομα της “αυτονομίας” της σχολικής μονάδας, όπως θρασύτατα δήλωσε ο Μητσοτάκης. Θα το πούμε για μια ακόμη φορά. Καμία συγκάλυψη – καμιά ανοχή στην κρατική βία και καταστολή».

Τι είπε για την ακρίβεια

Έθεσε το επίδικο της οργάνωσης «από τα κάτω» του λαού και των εργαζομένων και το ΚΚΕ να γίνει αυτός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, με ενιαίο πανελλαδικό αγώνα. Δεν θα έλειπε από την πολεμική του ΚΚΕ και η ακρίβεια: «Σκεφτείτε πως, αν τα προηγούμενα χρόνια, πεινούσε αυτός που έχανε τη δουλειά του, σήμερα πεινάει κι αυτός που δουλεύει, όχι μόνο γιατί η ακρίβεια τσακίζει το εισόδημα, αλλά και γιατί κανένας μισθός, για να μη μιλήσουμε για τις συντάξεις, δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα των προηγούμενων δεκαετιών.

Ήδη ζητάνε από το λαό να κάνει “υπομονή διαρκείας” γιατί έχουν αρχίσει να ψιθυρίζουν πως η ακρίβεια δεν είναι παροδική… Και φυσικά, είναι σίγουρο, ότι δεν αντιμετωπίζεται με τα καλάθια του Γεωργιάδη που αν πριν βοήθησε τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να ξεστοκάρουν, τώρα στις γιορτές θα βοηθήσει τις αλυσίδες των παιχνιδιών να κάνουν το ίδιο…».

Η ειδική αναφορά στο Άκτιο- λόγω περιοχής- και του ΝΑΤΟ έχει επίσης την σημασία της: «Για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η βάση στο Άκτιο, εδώ στην περιοχή σας, στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια φτάνει να δει τα κονδύλια που διαθέτει το ΝΑΤΟ για τον εκσυγχρονισμό της. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι: Τι έχουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός της Πρέβεζας, από αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις;

Προς το παρόν, το μόνο που «κερδίζει» είναι φόβος και ανασφάλεια, μην τυχόν και γίνει στόχος αντιποίνων, μαγνήτης επιθέσεων. Τι άλλο χρειάζεται να δούμε, να ακούσουμε, για να πούμε «φτάνει ως εδώ»; Αρκετά πια! Πρέπει να σταματήσει η χώρα μας να είναι ξέφραγο αμπέλι των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ!», είπε ο κ. Κουτσούμπας. Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Τι σχέση έχει η «πρόοδος», με τις «αντοχές τις καπιταλιστικής οικονομίας», που όλοι επικαλούνται; Γιατί εκεί μέσα, σε αυτές τις περιβόητες αντοχές, έχει στριμώξει τις απαιτήσεις του λαού και τις διεκδικήσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή το κίνημα, οι εργαζόμενοι να έχουν πάντα στα χέρια τους μια μεζούρα, αυτή των κερδών των καπιταλιστών. Που όταν δεν έχουν πολύ μεγάλα κέρδη, τότε μας λένε δεν «αντέχει η οικονομία» και την πληρώνουν οι εργαζόμενοι με μείωση του εισοδήματός τους. Τι σχέση έχει η πρόοδος με την «κοινωνική συνοχή», για την οποία ο Τσίπρας «ανησυχεί μη τυχόν και διαταραχθεί», και στην πραγματικότητα εγγυάται πως θα την εξασφαλίσει;».

Σήμερα ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρέστη στην εκδήλωση για τα 80χρονα από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. «Ο ελληνικός λαός δεν χρωστάει τίποτα και σε κανέναν, άλλοι του χρωστάνε. Το γερμανικό κράτος τού χρωστάει τις αποζημιώσεις, τις επανορθώσεις από τις καταστροφές και τη βία τότε την περίοδο της κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βρετανικό κράτος χρωστάει για τις συνέπειες και τις καταστροφές που έφερε το Δεκέμβρη του ’44 και στη συνέχεια, μας χρωστάει να επιστρέψει αυτά που έκλεψε, τα μάρμαρα του Παρθενώνα επίσης. Το αμερικάνικο κράτος «χρωστάει» στον ελληνικό λαό για τις επεμβάσεις στην περιοχή, στη χώρα μας, για το βρώμικο ρόλο που έπαιξε στο Κυπριακό, για το ότι έχει γεμίσει σήμερα με στρατόπεδα, με βάσεις θανάτου όλη τη χώρα με τη σύμφωνη γνώμη και την υπογραφή όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.Ο αγώνας συνεχίζεται, το μήνυμα είναι αντίσταση, ενότητα, αντεπίθεση για να δικαιωθούν τελικά τα οράματα του ελληνικού λαού και του αντιστασιακού κινήματος», δήλωσε μεταξύ άλλων και μπροστά σε πολύ κόσμο που τίμησε την επέτειο.