Η γυρισμένη και στην Ελλάδα – στην Χιλιαδού της Εύβοιας – ταινία του Ρούμπεν Εστλουντ «Το τρίγωνο της θλίψης», είναι από χθες Σάββατο η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία του 2022, σύμφωνα με τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που δόθηκαν στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

Για την ίδια ταινία, ο Σουηδός Εστλουντ χρίσθηκε καλύτερος Ευρωπαίος κινηματογραφικός σκηνοθέτης του 2022 και ο Σέρβος ηθοποιός Ζλάτκο Μπούριτς που παίζει στο «Τρίγωνο» καλύτερος άνδρας ηθοποιός για την ίδια χρονιά. Μονοπωλώντας στα βραβεία η ίδια ταινία βραβεύτηκε και στην κατηγορία του καλύτερου σεναρίου (Εστλουντ).

Μέχρι στιγμής, αυτή είναι η σημαντικότερη στιγμή του «Τριγώνου της θλίψης» μετά τον Χρυσό Φοίνικα που απέσπασε στο φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Μάιο.  Στην κατηγορία της καλύτερης ηθοποιού, η ηθοποιός από το Λουξεμβούργο Βικι Κριπς κέρδισε το βραβείο για την συγκλονιστική ερμηνεία της στην ταινία «Κορσές» που είδαμε προσφάτως και στην Ελλάδα.

Αποτελούμενη σήμερα από 4.400 μέλη, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου εδώ και 35 χρόνια επιδιώκει την υποστήριξη και γιορτή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου προωθώντας το έργο όλων των χωρών της Ενωσης. Στόχοι της η ανταλλαγή γνώσεων και η εκπαίδευση κοινού όλων των ηλικιών για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου  θεωρείται ένας από τους κορυφαίους κινηματογραφικούς οργανισμούς της Ευρώπης, συμμετέχει σε κρίσιμες συζητήσεις για τον κινηματογραφικό κλάδο και προσπαθεί να ενώσει όλους όσους αγαπούν τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, με αποκορύφωμα κάθε χρόνο τον Μήνα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

Στα υπόλοιπα βραβεία που δόθηκαν χθες το «Τέλειο αφεντικό» του Φερνάντο Λεόν Ντε Αρανόα από την Ισπανία (που παίχθηκε με επιτυχία στην Ελλάδα το καλοκαίρι που περάσε), απέσπασε το βραβείο της καλύτερης ευρωπαϊκής κωμωδίας, ενώ καλύτερη ευρωπαϊκή ανακάλυψη είναι η ταινία «Piccolo colpo» (Μικρό σώμα) της Ιταλίδας Λάουρα Σαμάνι. Το εν λόγω βραβείο απονεμήθηκε σε συνεργασία με την FIPRESCI ,Διεθνή Συνομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε χθες, το «Τρίγωνο της θλίψης» είναι υποψήφιο και για το βραβείο LUX μαζί με τις ταινίες «Alcarras» της Κάρλα Σιμόν, «Kurak gunler» (Φλεγόμενες μέρες) του Τούρκου Εμίν Αλπερ (συμπαραγωγή και της Ελλάδας), «Close» του Βέλγου Λούκας Ντον και «Fogo Fatuo» του Πορτογάλου Ζοάο Πέδρο Ροντρίγκεζ.