Μια νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 275 εκατομμυρίων δολαρίων, υποσχέθηκαν σήμερα οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, προκειμένου να την βοηθήσουν να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, ιδίως απέναντι στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι είπε ότι αυτή η νέα βοήθεια «θα σταλεί σύντομα» για να δώσει στην Ουκρανία «νέες δυνατότητες στην αντιαεροπορική άμυνά της ώστε να αντιμετωπίσει την απειλή των drones».

Τι ανησυχεί τις ΗΠΑ

Ο Κίρμπι είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί πολύ για την αμυντική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας και ότι η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει για να την διασπάσει. Πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τις συμμαχικές της χώρες να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν αυτή τη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στις ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και σχολιάζοντας μια δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα αυτό, ο Κίρμπι άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τη Μόσχα για να επιτύχει την απελευθέρωση του Πολ Γουίλαν, μία ημέρα αφότου αντάλλαξε την μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ με τον καταδικασμένο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ. «Θα εργαστούμε ενεργά μέσω αυτών των διαύλων για να φέρουμε τον Πολ στην πατρίδα», είπε, προσθέτοντας όμως ότι αυτό που μετράει είναι «οι πράξεις, όχι τα λόγια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ