Ο Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως αυτός λειτούργησε ως αφύπνιση για την ΕΕ. Σημείωσε ότι «ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει με νίκη της Ρωσίας, την κατάληψη της Ουκρανίας και την μετατροπή της (Ουκρανίας) σε μία χώρα όπως η Λευκορωσία. Πρέπει να συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε για να υπερασπίζονται τον εαυτό τους».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε επίσης αναφορά στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας σχεδόν πέντε εβδομάδες πριν από την ρωσική εισβολή και το «δραματικό αίτημα» που δέχτηκε.

Διαβάστε επίσης: Μπορέλ σε Τουρκία: Να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

«Προσπάθησα να τον πείσω ότι οι Ευρωπαίοι θα τον στήριζαν»

«Επισκέφθηκα την πρώτη γραμμή στο Ντόνμπας αρχές Ιανουαρίου, περίπου πέντε εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου. Θυμάμαι ότι μετά την επίσκεψή μου είχα συνάντηση με τον Ουκρανό Πρωθυπουργό, ήταν ήδη πεπεισμένος ότι η Ρωσία θα προχωρούσε σε επίθεση. Και μου είπε, κοίτα, ξέρω ότι, όταν η Ρωσία θα μας επιτεθεί, όταν εισβάλει δεν θα έρθετε να μας στηρίξετε με τα στρατεύματά σας.

Δεν περιμένουμε Ευρωπαίους στρατιώτες να έρθουν και να πολεμήσουν στο πλευρό μας, αλλά τουλάχιστον θα θέλαμε από εσάς να μας στηρίξετε στρατιωτικά και να μας παρέχετε τον οπλισμό που θα χρειαζόμαστε για να την υπεράσπισή μας», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ και προσέθεσε ότι «ήταν ένα δραματικό αίτημα που ερχόταν από κάποιον που ήταν ήδη πεπεισμένος ότι σε μερικές ημέρες ο λαός του θα πολεμούσε και η χώρα τους θα βομβαρδιζόταν. Προσπάθησα να τον πείσω ότι οι Ευρωπαίοι θα τον στήριζαν, κάτι το οποίο κάνουν».

«Η συνεχιζόμενη πολιτική της Τουρκίας προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στην ΕΕ »

«Δεδομένης της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας η ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η περίπτωση της επιβολής περιοριστικών κυρώσεων, είναι υψίστης σημασίας», απάντησε ο κ. Μπορέλ και προσέθεσε:

«Αναμένεται όλες οι υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία. Ενώ η συνεχιζόμενη πολιτική της Τουρκίας να μην επιβάλλει αντίστοιχες κυρώσεις προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στην ΕΕ λόγω και της ελεύθερης κυκλοφορίας ρωσικών προϊόντων στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Καθώς είναι σημαντικό η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα να μην παρέχει δυνατότητες καταστρατήγησης στη Ρωσία»

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Είναι απαράδεκτη η εμβάθυνση των διμερών οικονομικών δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας εν μέσω του απαράδεκτου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».