Ήταν περίπου 3 μετά τα μεσάνυχτα, όταν το πρωθυπουργικό Falcon προσγειωνόταν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας μεταφέροντας τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τους στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη από την Αλβανία.

Γιατί τόσο πρωί; Πολλοί μπορεί να σκέφτηκαν; Επειδή τις προηγούμενο βράδυ είχαν συνομιλίες με τον Εντι Ράμα και τους συνεργάτες του και ήταν τόσο ενδιαφέρουσες που κανείς δεν κοίταζε την ώρα. Ήταν μια πολιτική βραδιά με τους δύο πρωθυπουργούς να δηλώνουν πόσο έχει προχωρήσει το θέμα της ΑΟΖ και τον Εντι Ράμα να ζητεί συγγνώμη για τις απαράδεκτες δηλώσεις που έκανε κατά της Ελλάδος όταν είχε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ήταν μια ατυχής δήλωση», δικαιολογήθηκε, καλωσορίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στο δείπνο που του παρέθεσε. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, όπως μου τον περιέγραψαν όσοι τον γνώρισαν είναι ένας παρορμητικός πολιτικός, πολλές φορές δηλώνει κάτι με άκομψο τρόπο, είναι έξυπνος και εκείνο το βράδυ τους διηγήθηκε ιστορίες από τις διεθνείς πολιτικές γνωριμίες που είχε: «Η δήλωση αυτή δεν ισχύει για την Ελλάδα, δεν ειπώθηκε έτσι», είπε, σε κάποια στιγμή ο κκ. Ράμα ωσάν να ήθελε να κλείσει μια και καλή το θέμα. Παρέμειναν στο δείπνο συνομιλώντας έως αργά, χωρίς να θέλει κανείς να αποχωρήσει. Ούτε οι Αλβανοί ούτε οι δικοί μας κατάλαβαν πως πέρασε η ώρα. Όταν πήγαιναν προς το αεροδρόμιο σχεδόν ξημέρωνε.

***
«Τι σημαίνει… συνοδεύσει;»

Μπροστά στις κάμερες υπήρξε ωστόσο ένας εγκάρδιος διάλογος ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Αλβανίας. Σε κάποια στιγμή ο κ. απευθυνόμενος στους ομογενείς είπε: «Δυστυχώς ο πιλότος μας ενημέρωσε ότι ο καιρός μάλλον θα είναι κακός αύριο και δεν μπορούμε να πετάξουμε, όμως σας υπόσχομαι ότι θα έρθουμε οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους να σας επισκεφθούμε, να σας ευχηθούμε καλές γιορτές και να είμαστε μαζί σας. Ελπίζω να μας συνοδεύσει και ο (σ.σ. Αλβανός) πρωθυπουργός.» Ο κ. Ράμα από την πλευρά του, παρουσιάζεται να αστειεύεται μπροστά στην κάμερα, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει τη σημασία της λέξης «συνοδεύσει», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταποκρίνεται μεταφράζοντας τη συγκεκριμένη φράση στα αγγλικά.

***
Αλβανικό… Gourmet

Το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός προς τον Πρωθυπουργό και την συνοδεία του ήταν Gourmet. Προσφέρθηκαν, εξαιρετικά, όπως μου τα περιέγραψαν, κρασιά που συνόδευσαν το δείπνο. Στην αρχή ο Εντι Ράμα τους πρόσφερε μια σαλάτα με αβοκάντο και με σάλτσα μελιτζάνας, εν συνεχεία ως δεύτερο πιάτο προσφέρθηκε το απόλυτο καλοκαιρινό ιταλικό πιάτο Vitello Tonnato, ένα πιάτο που συνδυάζει με θαυμαστή αρμονία τις γεύσεις της θάλασσας με της στεριάς (με τόνο αντζούγια, μοσχαρίσιο κρέας, ξιδάτη αγκινάρα και κάπαρη). Ως κύριο πιάτο προσφέρθηκε φιλέτο με ψητά στα κάρβουνα λαχανικά και το δείπνο έκλεισε με μους σοκολάτα πάνω σε μπισκότα Oreo. Αυτά ήταν τα πιάτα που σερβιρίστηκαν στα Τίρανα και όπως μου είπαν όσοι τα δοκίμασαν τα απήλαυσαν. Αλλά, περισσότερο όπως σας είπα παραπάνω απήλαυσαν την συζήτηση.

***
Τις δύο φορές που θα συναντήσει ο Πρωθυπουργός τον Μακρόν

Στο περιθώριο της Συνόδου στην Αλβανία σημειώθηκαν ορισμένα στιγμιότυπα τα οποία βεβαίως δεν έδειξαν οι κάμερες. Για παράδειγμα η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μακρόν (που βρισκόταν πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ), οι συζητήσεις για τα δυτικά Βαλκάνια, για τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτά και βεβαίως η ελληνική πλευρά δεν χάνει ευκαιρία να θίγει και το ζήτημα της κλιμάκωσης των ρητορικών απειλών της Άγκυρας έναντι της χώρας μας και έναντι των νησιών μας. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται (εκτός απροόπτου) να συναντηθεί και πάλι με τον Πρόεδρο Μακρόν  στο (προ Χριστουγέννων) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Έτσι μόνον μέσα στο Δεκέμβριο Μητσοτάκης και Μακρόν θα συναντηθούν δύο φορές.

***
Το όνομα έκπληξη  του Ιδρύματος Σαμαρά

Ποιος ή μάλλον ποια είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Σαμαρά, το οποίο εγκαινιάστηκε χθες στο Παλλάς; Γιατί όσο κι αν ψάξει κανείς στα ονόματα του ΔΣ του Ιδρύματος δεν βρίσκει τον Αντώνη Σαμαρά. Βρίσκει όμως την Γεωργία Σαμαρά, σύζυγο του πρώην Πρωθυπουργού, η οποία είναι και η Πρόεδρος του Ιδρύματος.

Η Γεωργία Σαμαρά η οποία υποδέχθηκε χθες τον Πρωθυπουργό στο Παλλάς  είναι πολιτικός μηχανικός, σύζυγος του προέδρου της ΝΔ και κόρη του μεγαλοεπιχειρηματία Άκη Κρητικού της βιομηχανίας «Κύκνος». Όσοι γνωρίζουν τη Γεωργία Σαμαρά, μιλούν για μία γυναίκα με αστική ευγένεια και ήθος. Δεν της αρέσει η δημοσιότητα. «Δεν είναι στο δικό μας στυλ να δίνουμε συνεντεύξεις, ούτε εγώ αλλά ούτε και τα παιδιά. Δεν είναι του δικού μας ύφους», έχει δηλώσει η Γεωργία Σαμαρά.

***
Επίδειξη «γαλάζιας» ενότητας στην πρεμιέρα του «Ιδρύματος»

Πάντως στη χθεσινή εκδήλωση η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή. Το «όλον» της ΝΔ (και όχι μόνο) έστρεψε το βλέμμα στο θέατρο Παλλάς.. Κυβέρνηση, κόμμα αλλά και «πράσινα» στελέχη είχαν λάβει την πρόσκληση για να παραστούν.

Έτσι παρέστησαν  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τέσσερις πρώην πρωθυπουργοί ήτοι οι  Κώστας Καραμανλής, Λουκάς Παπαδήμος,  Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Αρχιεπίσκοπος,  μητροπολίτες, ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Σταύρος Δήμας και ο Δ. Αβραμόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας αλλά και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τσούνης καθώς και γερουσιαστές και βουλευτές από ΗΠΑ, από Αυστραλία και από Καναδά. Ο κ. Σαμαράς προσκάλεσε στην εκδήλωση τους γονείς των ηρώων μας στα Ίμια, οι οποίοι και χειροκροτήθηκαν θερμά. Ο πρώην  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αν και έλαβε πρόσκληση δεν προσήλθε, ειδοποίησε όμως ότι βρισκόταν σε ταξίδι.

***
Τα sms που πήραν οι βουλευτές της ΝΔ για τη συζήτηση περί ΕΥΠ

Το μήνυμα που πήραν άπαντες οι βουλευτές της ΝΔ στα κινητά τους, χθες το μεσημέρι ήταν να βρίσκονται σήμερα στις 9 το πρωί στη Βουλή, την ώρα δηλαδή που θα αρχίζει η συζήτηση για τη ψήφιση νομοσχεδίου  για την ΕΥΠ. Γιατί όμως κλήθηκαν τόσο πρωί οι γαλάζιοι βουλευτές; Επειδή θεώρησαν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ αίτημα για αντισυνταγματικότητα και χρειάζονται οι ψήφοι τους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει γύρω στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης και έπεται η ομιλία των άλλων πολιτικών αρχηγών.

***
Την Παρασκευή η ψηφοφορία

Η ΝΔ θέλει να μιλήσουν επί του νομοσχεδίου όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές, τόσοι που ο κατάλογος των ομιλητών γέμισε (και με ομιλητές από άλλα κόμματα).  Αυτό είχε ως συνέπεια η ονομαστική ψηφοφορία να μην γίνει σήμερα αλλά την Παρασκευή. Στόχος να ψηφίσουν όλοι βουλευτές της ΝΔ το νομοσχέδιο, χωρίς καμία αποχή ή αρνητική ψήφο. Οι αλλαγές της ΕΥΠ, άλλωστε αναμένεται, θα ψηφιστούν μόνο από την γαλάζια πλειοψηφία, την στιγμή που τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν κοινοβουλευτικά το αίτημα του ΚΚΕ για διερεύνηση των καταγγελιών για «συνακροάσεις» στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού, οι οποίες φέρονται να έγιναν πριν τις εκλογές του 2019.

***
Τι ζήτησε ο Τσίπρας από την ΑΔΑΕ

Η συζήτηση σήμερα και αύριο στη Βουλή αναμένεται να μετατραπεί σε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα, με τον Αλέξη Τσίπρα να περιμένει τέτοια συζήτηση εδώ και καιρό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγες ώρες προτού αρχίσει η συζήτηση είτε επισκέπτεται (συνοδεία πάντοτε τηλεοπτικών καμερών) τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο για το θέμα των υποκλοπών, είτε την ΑΔΑΕ, από την οποία ζήτησε πρόσβαση στις διατάξεις που αφορούν πολιτικούς, δικαστές και αξιωματικούς.

***
Το ΚΚΕ προσφέρει  πριν από τα Χριστούγεννα αίμα

Μια μικρή μονάδα εθελοντικής αιμοδοσίας στήθηκε την Τετάρτη στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό κι από ότι μαθαίνουμε δεν είναι η πρώτη φορά που τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, αλλά και οι εργαζόμενοι έσπευσαν να δώσουν αίμα.

Εκεί παρευρέθηκε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας για να ευχαριστήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συνέβαλε σε αυτήν την προσπάθεια και τόνισε την αξία αυτής της σημαντικής “συνεισφοράς και προσφοράς” για την κοινωνία. Απηύθυνε μάλιστα και κάλεσμα σε όλους τους μαζικούς φορείς και τα άλλα πολιτικά κόμματα να προβούν κι αυτοί σε αντίστοιχες δράσεις. “Δώστε αίμα, σώστε ζωές”, λοιπόν, όπως λέει και το σλόγκαν.

***
Μύρισε… Χριστούγεννα και στο Ευρωκοινοβούλιο

Το σήμα κατατεθέν των ελληνικών Χριστουγέννων, που αποδόθηκε στα αγγλικά ως «karavaki», κοσμεί για τις γιορτές κεντρικό διάδρομο του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Το «καραβάκι» ήταν προσφορά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και πέρασε από χίλια κύματα, μέχρι να φτάσει στο κτίριο, αν συνυπολογίσει κανείς τη γραφειοκρατία των ευρωπαϊκών οργάνων. Μια σεμνή τελετή με κουραμπιέδες και μελομακάρονα διοργανώθηκε από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας, Ιωάννη Βράϊλα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωομάδας της ΝΔ, Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.

***
Ελάτε να ανταλλάξουμε ευχές…

Με ένα κουτί γλυκά (από γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείων) επιβιβάστηκε στο πρωθυπουργικό Falcon, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην πτήση προς τα Τίρανα. Κέρασε τους πάντες μέσα στο αεροπλάνο για την ονομαστική του εορτή, αλλά και όταν έφθασε στην Αλβανία, τόσο ο Εντι Ράμα, όσο και η Αλβανίδα  υπουργός Εξωτερικών του ευχήθηκαν για την name date του. Χθες πολλοί βουλευτές της ΝΔ έλαβαν το παρακάτω SMS από τον Νίκο Δένδια: «Σας περιμένω Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 19.30 στο Golf της Γλυφάδας (Κ. Καραμανλή τέρμα) για να ανταλλάξουμε ευχές. Η παρουσία σας θα με τιμήσει…». Τα ραντεβού για ανταλλαγή ευχών ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ, τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές γίνονται συχνότατα.