Ο εφιάλτης της ακροδεξιάς φαίνεται να κάνει ξανά αισθητή την παρουσία του στην Ευρώπη, με νεοναζιστικές οργανώσεις να ξεπηδούν στη Γερμανία. Συναγερμό έχει σημάνει στο Βερολίνο η ακροδεξιά οργάνωση Reichsbürger (Πολίτες του Ράιχ), που όπως όλα δείχνουν σχεδίαζε πραξικόπημα στη χώρα.

Οι αρχές προχώρησαν, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης, σε σύλληψη 25 ατόμων που σχεδίαζαν επίθεση σε συνταγματικά όργανα. Η αστυνομία έκανε έφοδο σε περίπου 30 ακίνητα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και, μεταξύ άλλων, σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων και ένα ξυλουργείο στα Ορεινά Όρη της Σαξονίας.

Περαιτέρω έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Βαυαρία, την Έσση, την Κάτω Σαξονία, το Κίτσμπούχελ της Αυστρίας και την Περούτζια στην Ιταλία.

Οι έρευνες επεκτείνονται ακόμη στο Κίτσμπιουελ της Αυστρίας και στόχος τους είναι τουλάχιστον 52 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις, 71 ετών, και ο πρώην διοικητής της μονάδας αλεξιπτωτιστών Ρούντιγκερ φον Π., 69 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη συλληφθεί.

Στην οργάνωση συμμετείχε και η Μπίργκιτ Μάλζακ – Βίνκεμαν, πρώην ομοσπονδιακή βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD) και νυν δικαστής στο Βερολίνο, η οποία είναι επίσης αθλήτρια της σκοποβολής και έχει στην κατοχή της «πολλά πυροβόλα όπλα». Μεταξύ των συλληφθέντων και των υπόπτων βρίσκονται ακόμη ένας δικηγόρος, ένας γιατρός, πρώην στρατιώτες και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός της KSK.

Οι νοσταλγοί του Χίτλερ

Το Κίνημα Πολιτών του Ράιχ αρνείται την ύπαρξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ως νόμιμο και κυρίαρχο κράτος. Οι ιδεολογίες που εκπροσωπούνται από τον λεγόμενο Reichsbürger περιλαμβάνουν συχνά την απόρριψη της δημοκρατίας, ιδεολογικά στοιχεία του μοναρχισμού, τον ακροδεξιό εξτρεμισμό, αντισημιτισμό και άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Με αυτόν τον τρόπο, οι «κλασικοί» πολίτες του Ράιχ αναφέρονται στο γεγονός ότι, κατά τη γνώμη τους, το Γερμανικό Ράιχ συνεχίζει να υπάρχει αντί της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας , σύμφωνα με την ιδεολογία τους είτε εντός των συνόρων της Γερμανικής Αυτοκρατορίας είτε εντός των συνόρων του 1937.

Το Reichsbürger εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1980 και γίνεται όλο και πιο ορατή από το 2010, με ορισμένα μέλη της να επιδεικνύουν επίσης βίαιη «μαχητικότητα» από το 2013.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) περισσότερα από 20.000 άτομα συμμετέχουν στην ομάδα. Από αυτούς, περίπου 1.000 άτομα θεωρούνται ακροδεξιοί εξτρεμιστές.

Το BfV υπολόγισε το 2018 ότι από το 2015 έως τα μέσα του 2017 διαπράχθηκαν πάνω από 10.500 ποινικά αδικήματα από τους «Πολίτες του Ράιχ».

Η «Ημέρα Χ»

Κάποιοι εξ αυτών πάντως βλέπουν όλο και πιο θετικά τη δημιουργία ένοπλης πτέρυγας και ετοιμάζονται για την «Ημέρα Χ», κατά την οποία θα εξεγερθούν εναντίον της κυβέρνησης.

Το εξτρεμιστικό αυτό κίνημα φέρεται επίσης να δουλεύει πάνω σε σχέδια για δημιουργία ένοπλης πτέρυγας που θα επιδίδεται σε βίαιες ενέργειες, σύμφωνα με το Focus. «Ετοιμάζονται για την Ημέρα Χ» δήλωσε στο περιοδικό, χωρίς να κατονομαστεί, στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ονομάζονται επίσης «Γερμανοί του Ράιχ» ή «Γερμανίτες» και όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, αισθάνονται πολίτες του Τρίτου Ράιχ και το εκδηλώνουν σε κάθε ευκαιρία με το να μην αναγνωρίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το σύνταγμα, τα κρατικά της όργανα, τις υπηρεσίες της ενώ αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχει ένας πολίτης απέναντι στο κράτος που διαμένει.

Συνδέσεις με τη Ρωσία;

Οι εισαγγελείς αναγνώρισαν τους ύποπτους αρχηγούς ως «Heinrich XIII PR» και «Ruediger v. P». Το ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι ο πρώτος ήταν γνωστός 71χρονος μέλος μιας οικογένειας Γερμανών ευγενών, ενώ ο δεύτερος ήταν 69χρονος πρώην αλεξιπτωτιστής, σύμφωνα με την DW.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Heinrich XIII PR, τον οποίο η ομάδα σχεδίαζε να εγκαταστήσει ως νέο ηγέτη της Γερμανίας, είχε έρθει σε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους που προσπαθούσαν να εγκαθιδρύσουν μια νέα τάξη πραγμάτων στη Γερμανία μόλις ανατραπεί η κυβέρνηση του Βερολίνου. Μια Ρωσίδα, η Vitalia B, φέρεται να τον βοήθησε σε αυτό.

Ένας στρατιώτης που υπηρετεί επί του παρόντος στη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων της Bundeswehr (KSK) καθώς και αρκετοί έφεδροι της Bundeswehr ήταν επίσης μεταξύ των υπόπτων για την υπόθεση, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων DPA εκπρόσωπος της γερμανικής στρατιωτικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας (MAD).

Πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του στρατιώτη και στο γραφείο του στρατώνα στην πολιτεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Η πίστη στη βία

Η ομάδα είχε βάλει στο στόχαστρο μέλη της Bundeswehr και της αστυνομίας επειδή ήθελαν να επιτύχουν τους στόχους τους. Είχε σχηματίσει έναν «στρατιωτικό βραχίονα» και ένα συμβούλιο υπό την προεδρία του Heinrich XIII PR.

Για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους τα μέλη της ομάδας ήταν έτοιμα να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα και βία κατά των εκπροσώπων του κράτους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μέλη της ομάδας «ακολούθησαν μια ομάδα συνωμοσιολόγων» που αποτελούνταν από αφηγήσεις του λεγόμενου «Reichsbürger» καθώς και της ιδεολογίας του QAnon».

Οι εισαγγελείς πρόσθεσαν ότι οι οπαδοί της ομάδας πιστεύουν ότι η Γερμανία κυβερνάται από ένα λεγόμενο «βαθύ κράτος», παρόμοιο με αβάσιμους ισχυρισμούς για τις Ηνωμένες Πολιτείες που διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.