Μέσω του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στο προκλητικό διάβημα της Λιβύης κατά των ελληνικών ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Κρήτη, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα «μνημόνια» που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» τονίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υπενθυμίζοντας με νόημα ότι η υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει τη χώρα της σε εκλογές.

Λιβύη: Διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας για τις έρευνες στην Κρήτη από την μεταβατική κυβέρνηση

«Κάτι το οποίο άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Παπαϊωάννου.

Υπενξυμίζεται ότι η προσπάθεια εκβιασμού της Ελλάδας, με το διπλωματικό επεισόδιο κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή, για την μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, της οποίας, μοναδική αρμοδιότητα είναι η διεξαγωγή εκλογών.

Υιοθετώντας την τουρκική τακτική των προκλήσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, φέρεται έτοιμο να καταθέσει διάβημα διαμαρτυρίας για τις έρευνες της Ελλάδας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Θεωρεί δε, τις περιοχές αυτές αμφισβητούμενες, με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχει καταγγελθεί από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μάνγκους υποστήριξε ότι η Ελλάδα «εκμεταλλεύεται την κρίση στη Λιβύη, δημιουργώντας τετελεσμένα και ορίζοντας θαλάσσια σύνορα».

Μάλιστα αναφέρεται ότι η Τρίπολη, « θα προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».