Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά στέλνει το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο συμπεριέλαβε σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ.

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού, ο οποίος μόλις εγκριθεί από την ολομέλεια και υπογραφεί από τον Πρόεδρο θα γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους.

Για τα F 16

Στο τμήμα περί μεταφοράς των F16 με τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F16» αναφέρεται ότι στο κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία 1271 (τροπολογία Πάπας) η οποία θα απαγόρευε στον Πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 στην Τουρκία ή σε οποιοδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος παράσχει ορισμένες πιστοποιήσεις και αναφορές. Οι νομοθέτες συνεχίζουν διευκρινίζοντας ότι το κείμενο της Γερουσίας δεν περιείχε παρόμοια τροπολογία. Και συνεπώς, καταλήγουν, στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται τέτοια πρόβλεψη.

Παρόλο που η προσπάθεια για την υιοθέτηση μιας τροπολογίας για τα F-16 δεν τελεσφόρησε, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροπολογίες αποτελούσαν από την αρχή απλώς ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.