Την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψει άμεσα στην Αλβανία για να βρεθεί στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη μεταφέρουν στενοί συνεργάτες του, με τους επιτελείς του να ρίχνονται εκ νέου στις ανάλογες προετοιμασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του in, ο νέος σχεδιασμός για το εξ αναβολής ταξίδι το τοποθετεί χρονικά μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους. «Προς το τέλος του χρόνου, κοντά στις γιορτές» λένε.

Απέναντι σε σενάρια που παραμένουν για τους λόγους που αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη στα χωριά όπου ζει η ελληνική εθνική μειονότητα, συγκεκριμένα για το αν ο καιρός ήταν τελικά μια πρόφαση ή όχι, από την κυβέρνηση επιμένουν ότι το ταξίδι «μετατέθηκε» αναγκαστικά «και δεν ακυρώθηκε» λόγω προβλέψεων για τον καιρό και ειδικότερα λόγω της ομίχλης. Αυτή θα καθιστούσε αδύνατη την πτήση του ελικοπτέρου Σινούκ από τα Τίρανα, όπως διευκρινίζουν επικαλούμενοι ενημέρωση που είχαν από τους πιλότους.

«Πυρά» από ΣΥΡΙΖΑ

Είναι χαρακτηριστικά τα «πυρά» από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση για «επικίνδυνη επικοινωνιακή διαχείριση» των εθνικών θεμάτων. Σε νεότερη ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι «μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη». Και σημειώνει: «Η επίσκεψη σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη ακυρώθηκε καθ’ υπαγόρευση του κ. Ράμα, και όχι λόγω δήθεν «καιρικών συνθηκών» στις περιοχές αυτές».

Και Αλβανοί αξιωματούχοι

Σύμφωνα με πηγές, στην «περιοδεία» του Έλληνα πρωθυπουργού συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη, είχε προγραμματιστεί να βρίσκονται και Αλβανοί αξιωματούχοι. Προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί ο νέος προγραμματισμός, συνεπώς ούτε οι λεπτομέρειες για το εάν και ποιοι (από Αθήνα ή Τίρανα) θα ακολουθήσουν αυτή τη φορά τον Μητσοτάκη.

«Ανοίγματα»

Στο μεταξύ πάντως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έδειξε να επιχειρεί «ανοίγματα» προς την ελληνική ομογένεια, καθώς σε διάλογο με τον Μητσοτάκη χθες είπε ότι «τους εκτιμούμε πολύ και έχουμε δουλέψει πολύ για να διατηρήσουμε αυτή την παραδοσιακή αδελφοσύνη μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού έθνους». Ο ίδιος είπε μάλιστα ότι έχει στείλει απευθείας στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα βίντεο «από τη συνάντηση όταν πήγα εκεί». Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης εξέφρασε στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο «την ανάγκη» του να βρεθεί σύντομα «κοντά στους ομοεθνείς μας οι οποίοι ζουν και διαπρέπουν εδώ και να τους παρέχουμε στήριξη ως ελληνικό κράτος».