Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο προσέφυγε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την υπόθεση των υποκλοπών. Η προσφυγή έγινε χθες Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022.

Δεν του δόθηκε επίσημη ενημέρωση

Aν και η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, επί τρίμηνο το 2021, ομολογήθηκε από τα πιο επίσημα χείλη, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν του δόθηκε η δυνατότητα μέχρι και σήμερα ούτε να πληροφορηθεί με επίσημο τρόπο τους λόγους για τους οποίους η «επισύνδεσή» του είχε διαταχθεί, ούτε να κινήσει δικαστικώς ή ενώπιον της Βουλής κάποια διαδικασία για τον χαρακτηρισμό της επισύνδεσης αυτής ως παράνομης, όπως όντως ήταν, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι με αυτό τον τρόπο παραβιάστηκε το δικαίωμα του για «αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα» (effective remedy), που κατοχυρώνει το άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.).

Επιδιώκει την εφαρμογή αυστηρών κανόνων

Στην προσφυγή του, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζει το γεγονός ότι ούτε η ισχύουσα νομοθεσία ούτε –ακόμη χειρότερα- το κατατεθέν κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπουν ένα στοιχειωδώς αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα γι’ αυτόν τον σκοπό, κάτι που από χρόνια σε σειρά αποφάσεών του το Ε.Δ.Δ.Α. έχει απερίφραστα καταδικάσει.

Με την εν λόγω κίνηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επιδιώκει την εφαρμογή αυστηρών κανόνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, που να διασφαλίζουν για όλους τους πολίτες δυο από τα πολυτιμότερα έννομα αγαθά στις σύγχρονες κοινωνίες: την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της επικοινωνίας όλων μας.