Ο επαναπατρισμός των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο απασχολεί αρκετά Μέσα Ενημέρωσης στη Γαλλία, τα οποία επισημαίνουν τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Βρετανού πρωθυπουργού ότι δεν είναι στις προθέσεις του Λονδίνου η αλλαγή του σχετικού νόμου που θα επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

Η άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης ν’ αλλάξει το νόμο

«Η Ελλάδα και το Βρετανικό Μουσείο συζητούν τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα» τιτλοφορείται ρεπορτάζ της εφημερίδας Libération όπου αναφέρεται ότι για μια πιθανή επιστροφή θα ήταν απαραίτητη μια αλλαγή του βρετανικού νόμου, ωστόσο το Λονδίνο δηλώνει ότι αυτό δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας σημείωνει ότι ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού θέλησε χθες να επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησης:

«Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλήσουν με όποιον θέλουν, αλλά δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τον νόμο». Σημειώνει ωστόσο ότι το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε το Σάββατο ότι επιθυμεί μια «νέα συνεργασία» με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα.

Επίσης, δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της αλσατικής εφημερίδας Dernières Nouvelles d’Alsace με τίτλο «Θα επιστραφούν επιτέλους στην Αθήνα οι ζωφόροι του Παρθενώνα;» αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση των γλυπτών στην Αθήνα.

Τέσσερα ερωτήματα για τις εντάσεις Ελλάδας – Βρετανίας

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos με τίτλο «Παρθενώνας: Τέσσερις ερωτήσεις γύρω από τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου». Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε το Βρετανικό Μουσείο ότι δεν μπορεί να «αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του», ενώ ελληνική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο πολιτιστικός οργανισμός βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ της Les Echos παραθέτει σύντομες απαντήσεις στα ερωτήματα «Γιατί τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έφυγαν από την Ελλάδα», «Γιατί η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή αυτών των Μαρμάρων», «Γιατί η υπόθεση επανήλθε στην επικαιρότητα», και «Γιατί μπορεί τελικά να τελειώσει η σύγκρουση».

Ανάλογο δημοσίευμα φιλοξενεί η ιστοσελίδα του FRANCE INFO Culture όπου σημειώνει, τέλος, ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα να κατακερματίσει τη συλλογή του, όπως δηλώνει εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.