Ο εμπορικός «πόλεμος» μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών να περνούν στην αντεπίθεση και να προτείνουν ακόμη και προσφυγή της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπερντ Λάγκε, έκρινε πως η ΕΕ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταθέσει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις αμερικανικές δημόσιες ενισχύσεις σε τομείς-κλειδιά, ιδίως στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

«Δεν θα βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων»

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ, σε αυτό το στάδιο, διατηρούν συμβιβαστικούς τόνους σχετικά με όσα προβλέπει ο νόμος Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act, IRA), που υιοθετήθηκε τον Αύγουστο και προβλέπει δαπάνες περίπου 430 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την Ουάσιγκτον να υπόσχεται πως θα «διορθώσει» κάποιες από τις διατάξεις του.

Η ΕΕ δεν κρύβει την ανησυχία της, κρίνοντας πως ειδικά οι φοροαπαλλαγές προς τις εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ θα προκαλέσουν στρέβλωση του ανταγωνισμού σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών των τομέων της αυτοκινητοβιομηχανίας και της καθαρής ενέργειας.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο επίτροπος Λάγκε ανέφερε ότι δεν αναμένει να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων καθώς, όπως είπε στα μέσα του ομίλου Funke, στις συνομιλίες που θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, δεν θα γίνουν παρά μόνο οριακές παραχωρήσεις.

«Δεν νομίζω πως θα αλλάξουν πολλά επί της ουσίας, ο νόμος έχει ήδη εγκριθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του ΕΚ, για τον οποίο η προσφυγή στον ΠΟΕ θα στείλει το μήνυμα ότι οι δημόσιες ενισχύσεις που προωθεί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αντίκεινται προς τους κανόνες.

Η Ευρώπη πρέπει να «υποστηρίξει» τη βιομηχανία της

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν, κάλεσε να δημιουργηθεί ένα «ευρωπαϊκό ταμείο» για να «υποστηριχθούν βιομηχανικά σχέδια», ώστε να αντιμετωπιστεί ο νόμος IRA, που υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ και επικρίθηκε ιδιαίτερα από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψή του στην Αμερική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κρύβει την ανησυχία της, εδώ και μήνες, για τις συνέπειες που θα έχουν οι δαπάνες, ύψους 430 δισ. της κυβέρνησης Μπάιντεν, που είναι αφιερωμένες στο περιβάλλον και εγκρίθηκαν τον Αύγουστο. Ο συγκεκριμένος νόμος βρέθηκε στην «καρδιά» της επίσημης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Συνεπάγεται «στρεβλώσεις του ανταγωνισμού σε βάρος των εταιρειών της ΕΕ», στηλίτευσε ο Τιερί Μπρετόν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα, Κυριακή, η γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche. Ο Μπρετόν απείλησε το Νοέμβριο να «πάει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ)», για να παρουσιάσει τα επιχειρήματα των Βρυξελλών.

«Έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με αντιπροσώπους του Λευκού Οίκου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», διευκρίνισε.

Ο Μακρόν έθεσε το θέμα στον Μπάιντεν

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε την Παρασκευή ότι θα ήθελε το ζήτημα των «απαλλαγών», που ζητεί από τις ΗΠΑ για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, να έχει «ρυθμιστεί» μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, αφού χαρακτήρισε «υπερβολικά επιθετικά» κάποια από τα αμερικανικά μέτρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε διατεθειμένος να διορθώσει τα «ελαττώματα» του νόμου αυτού, που όμως υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια.

«Μετά τα ανοίγματα που εξασφαλίστηκαν στην Ουάσιγκτον από τον πρόεδρο (της Γαλλίας), είμαι πεπεισμένος ότι οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φέρουν τους καρπούς τους. Ταχύτερα από ό,τι νομίζαμε, ελπίζω. Ίσως τις αμέσως προσεχείς ημέρες», εκτίμησε ο Μπρετόν.

Ο επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να βελτιώσει την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, δίνοντας έμφαση «στην τεχνολογία και στους στρατηγικούς τομείς για την επιτυχία της οικολογικής μετάβασης», ιδίως στην αιολική ενέργεια, στην ηλιακή ενέργεια και στα ηλεκτρικά δίκτυα, αναπροσαρμόζοντας το «πολύ βαρύ» ρυθμιστικό πλαίσιο.

Μπροστά στην ενεργειακή κρίση, τον αμερικανικό ανταγωνισμό και την οικονομική πολιτική της Κίνας, πρότεινε να δημιουργηθεί «ευρωπαϊκό ταμείο», για να υποστηρίξει «βιομηχανικά σχέδια» και να υπάρξει «συντονισμός» των εθνικών σχεδίων.

Τονίζοντας τους διαφορετικούς όρους, όσον αφορά την έκδοση χρέους ανά κράτος μέλος, ο Μπρετόν είπε ακόμη πως «πρέπει αναμφίβολα να προβλέψουμε χρηματοδότηση περί το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ, δηλαδή περίπου 350 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ντερ Λάιεν: «Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στο πακέτο επιχορηγήσεων των ΗΠΑ»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσαρμόσει τους κανόνες για την κρατική βοήθεια που ισχύουν στην Ένωση, προκειμένου να αποτρέψει μια έξοδο επενδύσεων εξαιτίας ενός νέου πακέτου επιχορηγήσεων για πράσινη ενέργεια στις ΗΠΑ, δήλωσε από την πλευρά της και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ο ανταγωνισμός είναι καλός, αλλά αυτός ο ανταγωνισμός πρέπει να γίνεται με ίσους όρους», σημείωσε χαρακτηριστικά, σε μια ομιλία της στη βελγική πόλη Μπριζ.

«Ο Inflation Reduction Act θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πλαίσιά μας για την κρατική βοήθεια και να τα προσαρμόσουμε σε ένα νέο παγκόσμιο περιβάλλον», προσέθεσε.

Η 27μελής Ευρωπαϊκή Ένωση φοβάται πως ο αμερικανός IRA, ύψους 430 δισ. δολαρίων, με τις γενναιόδωρες φορολογικές περικοπές που προβλέπει, μπορεί να προσελκύσει επιχειρήσεις της ΕΕ και να φέρει σε μειονεκτική θέση ευρωπαϊκές εταιρείες, από αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι κατασκευαστές πράσινης τεχνολογίας.

Το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνάντησης του Συμβουλίου ΕΕ-ΗΠΑ για το Εμπόριο και την Τεχνολογία, που θα διεξαχθεί την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και η Αμερικανίδα αντιπρόσωπος για το εμπόριο, Κάθριν Τάι, μαζί με τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις και Μαργκρέτε Βεστάγκερ.