Διπλή σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,9 και 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη νότια Εύβοια, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο των σεισμών, οι οποίοι έγιναν με διαφορά μόλις λίγων λεπτών, εντοπίζεται 8 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας, στην ευρύτερη περιοχή όπου καταγράφεται έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας τις τελευταίες ημέρες.

Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Πέρα από την Εύβοια, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική.


Προβληματίζει το άγνωστο τυφλό ρήγμα

Σημειώνεται πως σεισμολόγοι, κάτοικοι και κρατικός μηχανισμός παραμένουν σε επιφυλακή μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών.

Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δε βγαίνει στην επιφάνεια, γι’ αυτό και ζητούν χρόνο για να διαπιστώσουν αν τα 5 Ρίχτερ της περασμένης Τρίτης ήταν ο κύριος σεισμός ή αν πρόκειται για σμηνοσειρά.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι και επιτηρούν αυστηρά την περιοχή.

«Είμαστε πάντα επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέρουμε τι διεργασίες γίνονται στο εσωτερικό της Γης» σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε κάποια μέτρα που θα εφαρμοστούν για να μην υπάρχουν επιπτώσεις εάν εκδηλωθεί και ένας νέος μεγαλύτερος σεισμός. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουμε επικοινωνήσει και με τον περιφερειάρχη και με τους Δήμους της περιοχής. Είμαστε και σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο. Η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν έχει σχέση με άλλους σεισμούς στον ελληνικό χώρο. Είμαστε στον ίδιο χώρο, αλλά δεν επηρεάζει το ένα το άλλο» σχολίασε ο κ. Λέκκας για την σεισμική ακολουθία.

Για την παρακολούθηση του φαινομένου, ο κ. Λέκκας, σημείωσε πως, «πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δε βγαίνει στην επιφάνεια. Στον θαλάσσιο χώρο έχουμε ρήγματα που δικαιολογούν τις σεισμικές δραστηριότητες. Το φαινόμενο του σεισμού είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο το οποίο δεν βλέπουμε και προσπαθούμε να παρατηρήσουμε μέσω οργάνων. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί ή να καταγραφούν οι διαδικασίες πριν τον σεισμό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα ου έχουμε σε άλλα φυσικά φαινόμενα».