Η περαιτέρω ενίσχυση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και η συνεχιζόμενη φθορά των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία αναδεικνύονται ως βασικά σημεία της τελευταίας δημοσκόπησης DeutschlandTrend, η οποία διενεργείται για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Στην ίδια έρευνα, η πλειοψηφία των Γερμανών εμφανίζεται ικανοποιημένη από την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά όχι και από τον διάδοχό της, Όλαφ Σολτς.

Όλοι πέφτουν, οι ακροδεξιοί ανεβαίνουν

Σύμφωνα με το DeutschlandTrend, οι CDU/CDU κερδίζουν μία μονάδα και φθάνουν στο 30%, ενώ τόσο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), όσο και οι Πράσινοι, χάνουν από μία μονάδα και πέφτουν στο 18%.

Μία μονάδα χάνει και το τρίτο κόμμα της κυβέρνησης, οι Φιλελεύθεροι (FDP), που βρίσκονται στο όριο του εκλογικού μέτρου με 5%, μαζί με την Αριστερά, τα ποσοστά της οποίας παραμένουν αμετάβλητα.

Αντιθέτως, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενισχύεται κατά μία μονάδα και βρίσκεται στο 15%.

Επιδοκιμάζουν την Μέρκελ, «κατακεραυνώνουν» τον Σολτς

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 62% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά το έργο της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, ενώ το 39% εκφράζει αντίθετη άποψη. Στο τέλος της 16ετούς θητείας της, η Μέρκελ συγκέντρωνε 68% θετικές γνώμες.

Από την άλλη πλευρά, ο σημερινός καγκελάριος ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο τη θητεία του με 51% θετικές γνώμες, αλλά σήμερα μόνο το 36% δηλώνει λίγο ή περισσότερο ικανοποιημένο από τις επιδόσεις του, με το 61% να εκφράζει δυσαρέσκεια.

Αντιθέτως, στην αρχή της θητείας της, η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, που προέρχεται από τους Πράσινους, συγκέντρωνε μόνο 29% θετικές γνώμες, αλλά σήμερα επιδοκιμάζεται από το 48% των ερωτηθέντων.

Σχετικά με τα θέματα της επικαιρότητας που εξετάζονται στη δημοσκόπηση, το 49% των Γερμανών βλέπει θετικά τα σχέδια της κυβέρνησης για χαλάρωση και επιτάχυνση των διαδικασιών πολιτογράφησης των μεταναστών, με το 45% να έχει αντίθετη άποψη.

Αρνητικοί απέναντι στη FIFA για το Μουντιάλ στο Κατάρ

Στην ερώτηση, αν η γνώμη τους για τον διοργανωτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, το Κατάρ, έχει αλλάξει, το 23% δηλώνει ότι έχει γίνει χειρότερη, ενώ το 47% ότι παραμένει το ίδιο αρνητική όπως και πριν.

Το 60% ωστόσο δηλώνει ότι έχει γίνει ακόμη πιο αρνητική η άποψή του για την FIFA και το 35% λέει το ίδιο σχετικά με την Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ