Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η Δύση είχε μια πραγματική ευκαιρία να αποφύγει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά επέλεξε να απορρίψει τις ρωσικές προτάσεις να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ και να συμφωνήσει ένα ειδικό καθεστώς ασφαλείας για το Κίεβο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Η Δύση αντιθέτως έχει τονίσει ότι οι προτάσεις της Ρωσίας που έγιναν κατά την προετοιμασία του πολέμου στην Ουκρανία ήταν μη ρεαλιστικές και ανειλικρινείς. Ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι μεγάλα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατηγορώντας τη Δύση ότι αρνήθηκε την ευκαιρία να τον καταστήσει μια πραγματική γέφυρα με τη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Λαβρόφ έκανε τα σχόλια αυτά κατά την έναρξη συνέντευξης Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε μια μακρά απαρίθμηση των ρωσικών ιστορικών παραπόνων κατά της Δύσης, λέγοντας ότι η «απερίσκεπτη διεύρυνση» του ΝΑΤΟ έχει απαξιώσει τις βασικές αρχές του ΟΑΣΕ.

«Στον Λαβρόφ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ»

Η Πολωνία, που διοργανώνει στις αρχές Δεκεμβρίου την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αρνήθηκε την είσοδο στο έδαφός της του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αναμένουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιλέγει τα μέλη της αντιπροσωπείας της, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της εκ περιτροπής προεδρίας του Οργανισμού, που ασκεί φέτος η Βαρσοβία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να «περιλαμβάνει άτομα σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση», μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, περιλαμβανομένου του Λαβρόφ.

«Είμαστε βέβαιοι πως όλοι οι λογικοί πολιτικοί μοιράζονται την άποψη της ρωσικής πλευράς ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.