«Πάρτε πίσω τώρα και χωρίς πολλά-πολλά το νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρατε για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη», κάλεσε την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το νομοσχέδιο «έχει ήδη απορριφθεί από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό και υγειονομικό κόσμο» και εγκάλεσε την κυβέρνηση για «πρεμούρα», προκειμένου «να ξεπληρώσει τα γραμμάτια στα κοράκια, στους μεγάλους κλινικάρχες και τα μεγάλα μονοπώλια της ιδιωτικής υγείας», προσθέτοντας – απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας – ότι «μαζί συντάξατε, συναποφασίσατε και συνδιαμορφώσατε αυτό το νομοσχέδιο»

Σημείωσε ότι προκειμένου η κυβέρνηση «να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων της ιδιωτικής υγείας, δεν διστάζει να προσφύγει στη συκοφαντία και την καταστολή» και κατήγγειλε τόσο την κλήτευση σε δίκη της προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου – «καθότι πρωτοστατούσε σε κινητοποίηση με σύνθημα ‘τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού’» – όσο και «την περικύκλωση από δυνάμεις των ΜΑΤ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα των 50 νοσοκομειακών γιατρών, που προχώρησαν πριν δύο μέρες σε συμβολική κατάληψη στο Υπουργείο Υγείας».

«Αν είχε συμβεί κανένα τροχαίο, το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ θα έφτανε πιο αργά. Αν χρειαστεί χειρουργείο κάποιο παιδί στο Παίδων, θα χρειαστεί να περιμένει έως και τρία χρόνια. Αν επιχειρήσει κάποιος από αυτούς που κατάφεραν να γραφτούν στον ‘προσωπικό γιατρό’ να κλείσει ραντεβού, θα περιμένει μετά το Φλεβάρη-Μάρτη και βλέπουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Νομοσχέδιο αντιδραστική τομή για τη δημόσια περίθαλψη»

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιδραστική τομή για τη δημόσια περίθαλψη» και σημείωσε ότι «τα προβλήματα των δημοσίων νοσοκομείων τα έχουν δημιουργήσει, με όποιο μείγμα κι αν εφάρμοσαν στην πολιτική τους, όλες οι κυβερνήσεις».

Και προσέθεσε ότι το νομοσχέδιο συνιστά «αντιδραστική τομή» για τους εξής λόγους:

α) »Γιατί σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, η διέξοδος του ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο ιδιωτικό κέντρο, θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες που θα βρεθούν στην ανάγκη.

β) »Γιατί αφαιρείται ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

γ) »Γιατί, αν περάσει αυτό το έκτρωμα, καταδικάζονται οι ασθενείς, σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης».

Αναφερόμενος, λεπτομερώς στις συνέπειες, για τα δημόσια νοσοκομεία, τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους ασθενείς, του άρθρου 10 του ν/σ, είπε ότι «ανατρέπει μία βασική αρχή συγκρότησης του ΕΣΥ, αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών».

«Όλες οι κυβερνήσεις υποστελέχωσαν το ΕΣΥ»

«Σκοπός του νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι να αποκλείσει οποιαδήποτε μελλοντική στήριξη των κλινικών και των χειρουργείων με μόνιμο προσωπικό για να λειτουργούν με σύγχρονες συνθήκες», σημείωσε.

Χαρακτήρισε «διπλά επικίνδυνο» το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι με αυτό το νέο νομοσχέδιο «θα βελτιωθεί το εισόδημα των γιατρών», αναφέροντας ότι «η διαμόρφωση αυτού του μισθολογίου, συνιστά καθαρό εκβιασμό προς τους γιατρούς που, λίγο ή πολύ, τους λέει, ‘σου έδωσα τη δυνατότητα να βελτιώσεις τη θέση σου αρπάζοντάς τα από τους ασθενείς, αν δε τα πήρες δεν φταίμε εμείς’».

Σταθερή πυξίδα όλων των κυβερνήσεων, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, ήταν «η υποστελέχωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς σιγά-σιγά εξαφανίστηκαν αυτές και το προσωπικό τους. Και έχουμε φτάσει στο σημείο, οι διάφοροι ιδιωτικοί όμιλοι να έχουν υποκαταστήσει όλες τις πρωτοβάθμιες διαγνωστικές πράξεις στη χώρα».

«Επί όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο ιδιωτικός τομέας Υγείας θησαυρίζει, με τα μονοπώλια του κλάδου να ανοίγουν ‘μαγαζιά Υγείας’ σαν τα μανιτάρια. Είναι άλλωστε στρατηγική τους συμφωνία» ανέφερε, ενώ μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν έχουν κανένα πρόβλημα οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι εμπόρευμα οι υπηρεσίες υγείας, πελάτες οι ασθενείς, έμποροι των υπηρεσιών οι γιατροί. Απλά, μας λένε ότι αυτό να γίνεται με βάση κανόνες και όχι με αθέμιτο ανταγωνισμό! Πιάσε το αυγό και κούρευτο…», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΚΕ.

«Μην λερώσετε τα χέρια σας, δίνοντας ψήφο στο ν/σ – έκτρωμα»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του με τους μαχόμενους υγειονομικούς και καλεί «σε ανυποχώρητο αγώνα με ορίζοντα την πραγματική λύση, που αποτελεί η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη και αποκατάσταση της υγείας του λαού».

«Η υπόθεση της υγείας, η απόρριψη του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου για την υγεία, είναι υπόθεση της πάλης του λαού. Είμαστε στο πλευρό των γιατρών και νοσηλευτών που σήμερα απεργούν, διαδηλώνουν εδώ, έξω από τη βουλή αυτή την ώρα, απαιτώντας να αποσύρετε αυτό το έκτρωμα και καλώντας τους βουλευτές όλων των πτερύγων να μην λερώσουν τα χέρια τους, δίνοντας με την ψήφο τους την τελική χαριστική βολή στην υγεία», δήλωσε καταλήγοντας στην ομιλία του ο γραμματέας του ΚΚΕ.