Ο τρίτος κύκλος της έκθεσης «Στην ίδια πόλη – Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» διοργανώνεται από το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και έχει θέμα το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα στη συμπρωτεύουσα.

Αφορά την οικονομία της πόλης, η οποία κατά την επίμαχη περίοδο στηριζόταν στις διεθνείς ανταλλαγές, το τοπικό και το περιφερειακό εμπόριο μικρής κλίμακας καθώς και στην αυτοκατανάλωση.

Πλήθος ιστορικών τεκμηρίων, όπως συμβόλαια, τραπεζικοί λογαριασμοί, επαγγελματικές διαφημίσεις στον Τύπο, αλλά και άλλου είδους έγγραφα, αναδεικνύουν τη μεγάλη επίδραση που είχε στην οικονομία της πόλης η χριστιανική και η εβραϊκή κοινότητα.

Οι φωτογραφίες, τα έγγραφα και τα αντικείμενα από το οικογενειακό Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη και τις συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης προσφέρουν στον επισκέπτη μια πλούσια ανθολογία υλικού που δίνει ζωή στους ανθρώπους που κατέστησαν τη Θεσσαλονίκη κέντρο εμπορίου και εξαγωγική πύλη της μακεδονικής ενδοχώρας.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τη βραδιά εκείνη θα παρουσιαστεί και ο κατάλογος της σπονδυλωτής αυτής έκθεσης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης με θεματική τον πολιτισμό και την κοινωνία, συνεχίστηκε τον Μάιο του ιδίου έτους στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο την παιδεία και τον αθλητισμό και ολοκληρώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα.

Πληροφορίες έκθεσης

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μ. Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη (τηλ.: 2313 310 201)

Διάρκεια έκθεσης: 3 Δεκεμβρίου 2022 – 15 Απριλίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή: 8.30-15.30