Σε επιφυλακή παραμένουν σεισμολόγοι, κάτοικοι αλλά και ο κρατικός μηχανισμός για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη Νότια Εύβοια.

O  χθεσινοβραδινός σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή νότια – νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες, που και αυτός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική, προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες, που σημειώνουν ότι χρειάζεται καλή αξιολόγηση των στοιχείων, λέγοντας πως «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά».

Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δε βγαίνει στην επιφάνεια, γι αυτό και ζητούν χρόνο για να διαπιστώσουν, αν τα 5 Ρίχτερ της Τρίτης ήταν ο κύριος σεισμός ή αν πρόκειται για σμηνοσειρά.

Ο σεισμός αυτός προήλθε από τον  ίδιο εστιακό χώρο που είχε δώσει χθες το πρωί το σεισμό των 4,7 Ρίχτερ.

Ακολούθησαν όλη τη νύχτα δεκάδες μετασεισμοί, μικρότερης έντασης, προκαλώντας αναταραχή στους κατοίκους της περιοχής, που πέρασαν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους. Πολλοί κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους ενώ και σήμερα Τετάρτη τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά.

Προβληματίζει το άγνωστο τυφλό ρήγμα

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA, σημείωσε ότι οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι και επιτηρούν αυστηρά την περιοχή.

«Είμαστε πάντα επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέρουμε τι διεργασίες γίνονται στο εσωτερικό της Γης», σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε κάποια μέτρα που θα εφαρμοστούν για να μην υπάρχουν επιπτώσεις εάν εκδηλωθεί και ένας νέος μεγαλύτερος σεισμός. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουμε επικοινωνήσει και με τον περιφερειάρχη και με τους Δήμους της περιοχής. Είμαστε και σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο. Η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν έχει σχέση με άλλους σεισμούς στον ελληνικό χώρο. Είμαστε στον ίδιο χώρο, αλλά δεν επηρεάζει το ένα το άλλο», σχολίασε ο κ. Λέκκας για την σεισμική ακολουθία.

Για την παρακολούθηση του φαινομένου, ο κ. Λέκκας, σημείωσε πως, «πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δε βγαίνει στην επιφάνεια. Στον θαλάσσιο χώρο έχουμε ρήγματα που δικαιολογούν τις σεισμικές δραστηριότητες. Το φαινόμενο του σεισμού είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο το οποίο δεν βλέπουμε και προσπαθούμε να παρατηρήσουμε μέσω οργάνων. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί ή να καταγραφούν οι διαδικασίες πριν τον σεισμό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα ου έχουμε σε άλλα φυσικά φαινόμενα».

Τι σεισμούς μπορεί να δώσει το τυφλό ρήγμα – Γιατί γίνονται οι δονήσεις αισθητές στην Αττική

Μιλώντας στον Σκάι, για το συγκεκριμένο ρήγμα, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως: «Δεν είναι περιοχή που θα μας έβαζε σε υποψίες. Δεν περιμέναμε την εξέλιξη του φαινομένου. Κρατάμε μια ισχυρή επιφύλαξη. Είναι περιοχή με πολλούς άγνωστους παράγοντες και παραμέτρους. Οπως και να χει η περιοχή δεν φαίνεται να έχει δυναμική για να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό, καθώς δεν υπάρχουν τέτοια ρήγματα ούτε στον θαλάσσιο χώρο. Τα 5 Ρίχτερ δικαιολογούνται».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα δύο είναι οι λόγοι που κάνουν τους συγκεκριμένους σεισμούς αισθητούς και στην Αττική. «Πρώτον τα ρήγματα έχουν κατεύθυνση προς την Αττική και μεταβιβάστηκε η ενέργεια» είπε και συμπλήρωσε «Η διάρκεια έχει να κάνει από την απόσταση ανάμεσα στις δύο περιοχές που τη δικαιολογεί, αλλά και στα εδάφη που υπάρχουν στην Αττική, όπως στον Μαραθώνα, τα Βόρεια και τα Νότια προάστια, που ενισχύουν την αίσθηση».

Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν η τελευταία δόνηση των 5 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος σεισμός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης: Τσελέντης – Περιμένω 6άρι στις Αλκυονίδες – Έχω χάσει τον ύπνο μου

Όπως τόνισε, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αξιολογούμε την κατάσταση και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι πονηρό μέγεθος και έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΜEGA και σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας και μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων.



Ο Άκης Τσελέντης, σημείωσε πως  «πρέπει για τι επόμενες μέρες οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια, ιδίως αυτά που έχουν κάποιες ρωγμές» υπογράμμισε ο ίδιος, μιλώντας για την περιοχή της Εύβοιας.

«Το δυναμικό αυτής της περιοχής είναι σπάνιο να είναι πάνω από τα 5 ρίχτερ. Με τις νέες εξελίξεις πρέπει να περιμένουμε 2-3 ημέρες για να ξέρουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Οι μετασεισμοί ωστόσο δείχνουν πως το ρήγμα είναι μικρό» πρόσθεσε.

Ερωτώμενος εάν βάσει και των νέων μηχανημάτων που διαθέτουν οι επιστήμονες, θα προειδοποιήσει στην περίπτωση κάποιας περίεργης ένδειξης, ο κ. Τσελέντης απάντησε: «Η φιλοσοφία μου είναι πάντα να αφήνω έμμεσα κάποιες ενδείξεις στον κόσμο, όπως και χθες είπα πως χρειάζεται προσοχή τα επόμενα χρόνια, γιατί η περιοχή μαζεύει ενέργεια…έχει να κάνει σεισμό εκεί 40 χρόνια, αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή θα κάνει».