Οι Τούρκοι και το πιο κακομαθημένο παιδί στο ΝΑΤΟ

Ο Ιμπραήμ Καλίν , ο πιο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το δεξί χέρι του Τούρκου Προέδρου και αμερικανοσπουδαγμένος, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις έναντι της χώρας μας. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «A Haber», επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι η Αθήνα παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας βασιζόμενη στις «πλάτες» μεγάλων δυνάμεων. Ενώ είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί ειρήνη, συμφιλίωση και συνεργασία με την Ελλάδα, ισχυρίστηκε ότι η πολιτική της Αθήνας είναι επιθετική απέναντι στην Άγκυρα. Προέτρεψε μάλιστα «ΗΠΑ και Γαλλία να μην… κακομαθαίνουν την Ελλάδα και να τη συμβουλέψουν να συνεργαστεί με την Τουρκία». Και συμπλήρωσε, «όταν μείνει μόνη θα βρεθεί αντιμέτωπη μαζί μας».

Οι επιτελείς πάντως στην Αθήνα ερμηνεύουν τις δηλώσεις αυτές ως… φθόνο των γειτόνων, ότι  δηλαδή οι Τούρκοι πέραν των άλλων άρχισαν να ζηλεύουν για τις σχέσεις ΗΠΑ- Γαλλίας με την Ελλάδα. Λένε επίσης ότι η Άγκυρα είναι το πιο κακομαθημένο παιδί του ΝΑΤΟ, που δεν επιβάλει καμία κύρωση στην Ρωσία, που διατηρεί τους S-400,που εμποδίζει τη Σουηδία και την Φινλανδία να γίνουν μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

***
‘Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις 8 τουρκικά μαχητικά οπλισμένα με πυραύλους

Αλλά για ποιες παραβιάσεις ομιλεί ο κ. Καλίν; Τις αερομαχίες που γίνονται από τους Έλληνες πιλότους για την προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Ή για τις θρασύτατες μαζικές εισόδους τουρκικών F-16 στον εθνικό εναέριο χώρο; Να, πάρτε για παράδειγμα την χθεσινή ημέρα κατά την οποία 8 τουρκικά F-16 και τα 8 οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος εισήλθαν μαζικά προκαλώντας 9 εικονικές αερομαχίες (dogfights) με τα ελληνικά μαχητικά και καμιά δεκαριά παραβιάσεις.

Είχαν εντολή οι Τούρκοι πιλότοι- και αυτό φαινόταν καθαρά- μόλις αναχαιτίζονταν από τα ελληνικά μαχητικά να παραμένουν στον πεδίο αν και ορισμένα από αυτά είχαν εγκλωβιστεί (lock on) από τα ελληνικά F-16: «Έπεσε πολύ ξύλο στα 25.000 πόδια στο Αιγαίο», όπως έλεγε αλληγορικά και με νόημα ένας από τους πιλότους μας , αλλά αυτό είναι συνηθισμένη πρακτική για την Πολεμική Αεροπορία  στις αερομαχίες στο Αιγαίο.

***
Τέλος Νοεμβρίου και η Ακρόπολη έχει 5.000 επισκέπτες την ημέρα

Μπορεί όπως λέει το τραγούδι ότι «δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ», αλλά είναι γεγονός ότι η θερμοκρασία έπεσε, ότι απειλεί το μετεωρολογικό θερμόμετρο ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, που το ονόμασαν η «Άριελ», αλλά αυτό που γίνεται στην Ακρόπολη, τούτες τις ημέρες δεν έχει προηγούμενο. Αψηφώντας τον αέρα, την βροχή και το όποιο κρύο, οι τουρίστες δεν σταμάτησαν όλο τον Νοέμβριο να επισκέπτονται τον Ιερό Βράχο. Τα στοιχεία που δίνει η Λίνα Μενδώνη είναι εντυπωσιακά, αφού η επισκεψιμότητα της Ακρόπολης τον Νοέμβριο ήταν 5.000 τουρίστες ημερησίως. Η Αθήνα δεν έχει αδειάσει ακόμα από τουρίστες και τους βλέπεις να φωτογραφίζουν την αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη, να χαζεύουν τα χριστουγεννιάτικο δένδρο στο Σύνταγμα, να γευματίζουν στις υπαίθριες ταβέρνες στην Πλάκα. Το πολύ- πολύ ο ταβερνιάρης να τους δώσει καμιά κουβέρτα για τα να ζεσταθούν.

***

Αλλάζει το κλίμα στη Βρετανία για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Στην Daily Mail γίνεται λόγος για το αντικείμενο των συζητήσεων του βασιλιά Καρόλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως γίνονται  αναφορές στις συζητήσεις που έκαναν Κάρολος και Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέροντας ότι ο Βρετανός μονάρχης για πρώτη φορά είπε πως «νομίζω ότι αλλάζει το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο», για το θέμα.

«Έχουμε μια καλή προσωπική σχέση», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως ελπίζει στη βοήθεια του βασιλιά Κάρολου για την επιστροφή των Γλυπτών στον Παρθενώνα. Κατά την Daily Mail ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον βασιλιά Κάρολο και για το πρότζεκτ των €14 εκατ.

***
Πυρετός στα ψηφοδέλτια

Θα πρέπει να ξέρετε ότι τούτες τις ημέρες τα κομματικά επιτελεία ασχολούνται με τα ψηφοδέλτια. Η ΝΔ βρίσκεται στην τελική ευθεία κατάρτισης των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα με στόχο, όπως μαθαίνω, τα στελέχη της να έχουν χρόνο να τρέξουν (και να γίνουν γνωστοί στους ψηφοφόρους) έως τις εκλογές. Η ώρα της κάλπης πλησιάζει και τα κόμματα πρέπει να είναι έτοιμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως κατέληξαν στο περίπου 80% των ψηφοδελτίων και αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο έως τις 20 Δεκεμβρίου. Ήδη στη Βουλή έκαναν την εμφάνισή τους αποτυχόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι και πάλι υποψήφιοι με το κόμμα τους (η δεύτερη φορά όπως λένε θα είναι διαφορετική).

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 8 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στη ΝΔ κυκλοφορούν νέα ονόματα. Ενδιαφέρον έχει η Α Αθηνών όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το σενάριο για μείωση έδρας να επιβεβαιωθεί. Αν και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν έχει ακόμα πάρει το πράσινο φως για να είναι υποψήφιος σε αυτήν την εκλογική περιφέρεια, ωστόσο υπάρχουν άλλα ονόματα που προβάλλονται, όπως ο αντιδήμαρχος Χρήστος Τεντόμας, ο Δημήτρης Σκουτέλης που είναι Πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, Αννα Ροκοφύλλου και άλλοι αφού το ψηφοδέλτιο στην Α Αθήνας είναι υπό διαμόρφωση.

***
Διεθνές ενδιαφέρον για τις υποκλοπές  

Με δημοσιογράφους μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης έχουν γεμίσει οι δρόμοι των Αθηνών , με τους συναδέλφους να ασχολούνται με το ευρύτερο θέμα των παρακολουθήσεων και τις επιπτώσεις του στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Πράκτορες μου είδαν Γερμανό μεγαλοδημοσιογράφο να μπαινοβγαίνει σε υπουργικά γραφεία και να ρωτά για τους πρωταγωνιστές των σκανδάλων των υποκλοπών. Σε άλλη περίπτωση, δημοσιογράφος μεγάλου αμερικανικού δημοσιογραφικού ομίλου ζητούσε από υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείου στοιχεία για τις δραστηριότητες της Intellexa και για τη διασπορά του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης από την Ελλάδα σε χώρες της Αφρικής.

Υποκλοπές: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ – 10 χρόνια κάθειρξη για χρήση κακόβουλου λογισμικού

Παράλληλα, σε μια τρίτη περίπτωση Ιταλίδα δημοσιογράφος έκανε έρευνα στην ΑΑΔΕ και στις εισαγγελικές αρχές για τις πλαστές ιταλικές ταυτότητες του Λαβράνου και των συνεργατών του και για το πως μπόρεσε να μείνει εκτός φορολογικού ελέγχου επί σειρά ετών. Οι έρευνες των ξένων συναδέλφων άμεσα θα δημοσιευθούν και θα δούμε το θέμα των υποκλοπών να υπάρχει και  στα διεθνή πρωτοσέλιδα. Προσδεθείτε..

***
Ο τελευταίος των Spitfire

Θλίψη έχει σκορπίσει στην Πολεμική Αεροπορία η είδηση του θανάτου σε ηλικία 102 ετών του τελευταίου επιζώντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του  Κωνσταντίνου Χατζηλάκου, ο οποίος είχε αποστρατευτεί με τον βαθμό του αντιπτεράρχου. Ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος ήταν από τους θρυλικούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας έχοντας καταγράψει πάνω από 200 πολεμικές αποστολές με αεροσκάφη «Hurricane» και «Spitfire» για τις οποίες του είχαν απονεμηθεί δέκα πολεμικά παράσημα.

Τον θρυλικό πιλότο αποχαιρέτησε με ανάρτησή της στα σόσιαλ μίντια και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Η άδολη αγάπη του για την πατρίδα και η αφοσίωσή του στην υπεράσπισή της αποτελούν παράδειγμα για όλους μας», τόνισε  η πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Τιμή μου που σας γνώρισα και σας έσφιξα το χέρι», έγραψε στα σόσιαλ μίντια ο Α/ΓΕΕΘΑ σε ένα συγκινητικό βίντεο μαζί με τον τελευταίο αεροπόρο

***
Δύο γνώριμοι από παλιά

Ήταν μια γνωριμία από τα παλιά. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι υπήρξε σύντομη εγκάρδια συνάντηση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για ενεργειακούς πόρους και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα ενεργειακής ασφάλειας, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

***

Τι είδαν οι βουλευτές στο Άγιο Όρος

Επέστρεψαν από το Άγιο Όρος οι βουλευτές της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία και τις εντυπώσεις τους συνόψιζε χθες στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Έλεγε συγκεκριμένα πως οι βουλευτές είδαν πολλούς Ρουμάνους προσκυνητές. Δεν είναι ούτε έναν Ρώσο προσκυνητή, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι Ρουμάνοι  είναι αυτοί που έχουν αντικαταστήσει τους Ρώσους προσκυνητές. Είδαν (ίσως για πρώτη φορά) ένα μοναχό στη Μονή Σίμωνος Πέτρα ο οποίος ήταν από την Κίνα. Οι βουλευτές από Ελλάδα, Κύπρο, Πολωνία, Ρουμανία και Βόρειο Μακεδονία με την στάση τους, στις αναφορές τους σε θέματα του ορθόδοξου χριστιανισμού, ακόμα και αναφορές στη Μικρασιατικής Καταστροφή, έδειξαν, όπως έλεγε ο κ. Χαρακόπουλος τον οικουμενικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας.

***
Όταν η Πολεμική Αεροπορία παίζει… τένις

Στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών διεξήχθησαν οι ετήσιοι Αγώνες Αντισφαίρισης Πολεμικής Αεροπορίας για το έτος 2022.  Στην κατηγορία των γυναικών, νικήτρια αναδείχθηκε η Υποσμηναγός (Ε) Αικατερίνη Δαλαβούρα του 201 Κέντρου Εφοδιασμού Αεροπορίας (201ΚΕΦΑ), τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Ανθυποσμηναγός (ΤΗΓ) Βασιλική Πολυχρόνη της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η Επισμηνίας (ΥΤΑ) Φιλοθέη Λύκου, της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών.

Στην κατηγορία των ανδρών, νικητής αναδείχθηκε ο Αρχισμηνίας (ΤΟΠ) Χρυσοβαλάντης Παληομήτρος της 114 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ), τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Ανθυπασπιστής (ΥΤΑ) Κωνσταντίνος Παγανιάς του 201ΚΕΦΑ, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβαν ο Ανθυποσμηναγός (ΤΜΑ) Κωνσταντίνος Μανιατάκης, της Σχολής Ικάρων και ο Σμηναγός (ΤΣΕ) Ευάγγελος Χρυσικός, της 111ΠΜ.