Ο Εμιρ Κουστουρίτσα, o διάσημος Σέρβος σκηνοθέτης ταινιών όπως οι «Ο μπαμπάς λείπει ταξίδι για δοευλειές», «Ο καιρός των τσιγγάνων» και «Underground», υπήρξε σωστός οδοστρωτήρας κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, προσκεκλημένος φέτος του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Καθισμένος δίπλα στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Πανοράματος δημοσιογράφο και κριτικό κινηματογράφου Νίνο Φένεκ Μικελίδη, ο Κουστουρίτσα μίλησε επί παντός επιστητού, αποδεικνύοντας ότι κάποιος πρέπει να στοχάζεται όχι για να στοχάζεται, αλλά για να προετοιμάζεται καλύτερα, να κάνει το στοχασμό του εργαλείο, για την αλλαγή του κόσμου. «Ο λαβύρινθος είναι για να τον περπατάμε» είπε. «Καθαρό περιεχόμενο είναι το καθαρό πνεύμα.»

Θέματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη κατάρρευση των ιδεολογιών μέχρι την συζητήσιμη αισθητική του κινηματογράφου που μπορεί πλέον να γίνεται μέσω ενός κινητού, βρέθηκαν στην «ατζέντα» του. «Ολοένα και περισσότερο ο κόσμος μετατρέπεται σε αντανάκλαση του κόσμου» ανέφερε. «Πώς μπορείς να δεις το συναίσθημα ενός κοντινού πλάνου μέσα από την οθόνη ενός iphone; Ένας καλός σκηνοθέτης ξέρει ότι ο φακός του είναι η η περιοχή του μυστηρίου όπου το θαύμα συντηρεί την πίστη. Όπου το θαύμα είναι ο χώρος και πίστη ο χρόνος.»

«Μέσα σ’ αυτό το κοινωνικοπολιτικό χάος όπου άπαντες συνυπάρχουν με τους πάντες και η πολιτική ορθότητα βασιλεύει, ο μόνος τρόπος για να βρεις το δρόμο σου είναι να τον περπατήσεις ως υπνοβάτης» δήλωσε επίσης και δεν έκρυψε την απορία του που εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, κομμάτια του ρωσικού πολιτισμού όπως ο Ντοστογιέφσκι, ο Τσαϊκόφσκι και ο Γκογκόλ να μην επιτρέπονται σε άλλες χώρες.

«Ζούμε ουσιαστικά τις τελευταίες στιγμές της φιλελεύθερης εκδοχής του καπιταλισμού» είπε χαρακτηριστικά ο Εμίρ Κουστουρίτσα. «Περνάμε, αν δεν έχουμε περάσει ήδη, στην φάση της πλήρους κατάργησης του πολιτικού και την απόλυτη κυριαχτία των αγορών.» Για τον Κουστουρίτσα η κατάρρευση της Ευρώπης σημαίνει όφελος της Αμερικής που έτσι θα ενδυναμώσει την κυριαρχία της.

Θυμίζουμε ότι το βράδυ της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου, στον κινηματογράφο «Ελλη» όπου θα γίνει η απονομή των βραβείων του Πανοράματος, ο Εμίρ Κουστουρίτσα θα βραβευθεί ως τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ μαζί με τους Ελληνες σκηνοθέτες Δήμο Αβδελιώδη και Τάκη Σπετσιώτη. Η αυλαία θα πέσει με την προβολή της ταινίας «Στη σκιά του Καραβάτζιο» του Μικέλε Πλάσιντο.