Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρόκειται με βάση την απόφαση του ΣτΕ να επιστρέψουν στις μονάδες υγείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την παράταση έως το τέλος του χρόνου, του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στην Υγεία, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός Υγείας δέχεται εισηγήσεις για την κατάρτιση ενός αυστηρού πρωτοκόλλου επιστροφής τους, με την λήψη των απαραίτητων μέτρων για να μην υπάρχει επικινδυνότητα.

Τα μέτρα για την επιστροφή τους

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid Test) ίσως και 2 φορές την εβδομάδα, που θα πληρώνουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί. Επίσης η χρήση μάσκας θεωρείται απαραίτητη.

«Η απόφαση θα εφαρμοστεί, παρόλο που θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξηγώντας ότι θα υπάρξει ένα αυστηρό πρωτόκολλο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την παράταση, που έχει δοθεί ως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ έκρινε, ότι η εν λόγω ρύθμιση για παράταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών ως το τέλος του χρόνου (31.12.2022) είναι αντισυνταγματική, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν, ως ορίζεται, επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.

Στην απόφασή τους οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν μεταξύ άλλων, ότι ήδη έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».