«Τώρα αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη. Ό, τι προβλεπόταν το κάναμε». Η φράση ανώτατου πολιτικού παράγοντα στην Βουλή την Δευτέρα το απόγευμα έδειχνε τα όρια και της υπόθεσης των παρακολουθήσεων όσον αφορά την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Υπό μία έννοια όμως έδειχνε και τα όρια της «πολιτικοποίησης» που έχει καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ έως τώρα για το πολύκροτο θέμα. Λίγο μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα κατέθετε την πέμπτη κατά σειρά ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιχειρώντας να τον φέρει στην Βουλή για μια αντιπαράθεση στο πεδίο και εγκαλώντας τον για την υποτίμηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Όλα δείχνουν πως το μπρα ντε φερ μετακινείται για την συζήτηση του Προϋπολογισμού όπου προφανώς και το θέμα των Υποκλοπών θα επιχειρηθεί να «συνδεθεί» με τα άλλα φλέγοντα, όπως την Οικονομία και την ακρίβεια και την Ενέργεια.

Η τομή των δύο πεδίων συμπυκνώθηκε μόλις σήμερα εκ νέου σε μία φράση: «Η πολιτική αλλαγή σήμερα είναι μια ανάγκη για να επανέλθουμε στη θεσμική ομαλότητα και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, μετά από όσα έχουν συμβεί». Αυτό είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

Η προεκλογική ατζέντα

Και είναι η κεντρική γραμμή του από το πρωί της Δευτέρας που συνεδρίασε από κοινού το ΕΓ του κόμματος με τον Πολιτικό Σχεδιασμό και με ατζέντα αμιγώς προεκλογική. Υπάρχουν όμως όρια στην πολιτικοποίηση των υποκλοπών; Ένα θέμα που απασχολεί σήμερα την Κουμουνδούρου είναι και αυτό.

Και δεν έχει να κάνει με το αν το εκλογικό σώμα επηρεάζεται ή όχι από το predator και τα βαλιτσάκια. Εξάλλου έχει γίνει κοινός τόπος πως ένα μέρος του κεντρώου κοινού έχει όντως υποστεί ρηγμάτωση και αυτό δεν είναι αμελητέο για τον Μητσοτάκη που επίσης με σοβαρότητα κοιτά τα επί μέρους κοινά ενόψει κάλπης.

Αυτό που βασικά απασχολεί τους κορυφαίους παράγοντες της Κουμουνδούρου είναι πώς το θέμα των παρακολουθήσεων θα δένεται αρμονικά με το αίτημα για πολιτική αλλαγή.

Και πώς θα στοχεύει στον πυρήνα της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο επιτελικό κράτος.

Θα συγκροτείται επίσης μέτωπο Δημοκρατίας και «Θεσμών» και με άλλες δυνάμεις;

Προς το παρόν, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, λένε από την Κουμουνδούρου στρίμωξε και αποκάλυψε την «ομερτά» σε υψηλό επίπεδο, με αποκορύφωμα τα όσα φέρεται να αρνήθηκε ο τέως ΓΓ της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης στην συνεδρίαση της Δευτέρας όμως οι Επιτροπές έχουν ένα δομικό πρόβλημα: κάθε πολιτική δύναμη διαρρέει την δική της εκδοχή. Κορυφαίο στοίχημα πλέον για την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι η εκταμίευση της φθοράς της κυβέρνησης και η ανάδειξη ενός άλλου σχεδίου.

Ο χρόνος δεν είναι πολύς.