Φρίκη και οργή προκαλούν οι αποκαλύψεις για τη δομή των ΑμεΑ, που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη και έφτασε στο σημείο ακόμη και να αποκρύψει θανάτους παιδιών.

Παράλληλα, στη δομή διαπιστώθηκαν βασανισμοί τροφίμων και τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Η Ολυμπία Κόρδα, πρόεδρος σωματείου γονέων και κηδεμόνων της δομής, ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1:

«Η κακοποίηση του Πάρη από εργαζόμενο, που κατέληξε το παιδί… Αυτά εμείς τα μάθαμε τυχαία και τα καταγγείλαμε. Ένα δεύτερο περιστατικό, ένας περιθαλπόμενος δραπέτευσε από το ίδρυμα που είναι στην Πυλαία και βρέθηκε στην Καλαμαριά, ξυπόλητο και χαμένο, και το βρήκε η αστυνομία. Και το τρίτο περιστατικό ένας υπάλληλος, εδώ μιλάμε για κακοποίηση, ένας υπάλληλος εκεί, επειδή ο περιθαλπόμενος έπαιζε με το…, το πήρε για να το παραδειγματίσει και του έκαψε τα χέρια με καυτό νερό».

Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν, όταν ο 20χρονος Πάρης έχασε τη ζωή του το Νοέμβριο του 2021 και η οικογένειά του κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στις Αρχές.

Ο Δημήτρης Γκολέμης, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, ανέφερε πως «επιχείρησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό και το παρουσίαζαν ως ένα χτύπημα από άλλο τρόφιμο, ότι δήθεν ο τρόφιμος χτύπησε τον Πάρη με παντόφλα, και απέρριπταν αυτό που είχε συμβεί, ότι ο Πάρης είχε χτυπηθεί από υπάλληλο του ιδρύματος, ο οποίος φαίνεται πως το επίμαχο βράδυ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ».

Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της οικογένειας για βασανισμούς του παιδιού, ενώ διαπιστώθηκαν και παραλείψεις στη λειτουργία της δομής.