«Η εμμονή της Τουρκίας έναντι της θεωρούμενης κουρδικής τρομοκρατίας έφτασε σε ένα επικίνδυνο ξαφνικό σημείο αυτή την εβδομάδα, καθώς τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στη βόρεια Συρία οι οποίοι είναι επικίνδυνα κοντά στις δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονται εκεί προκειμένου να αποτρέψουν μία επανάκαμψη του Ισλαμικού Κράτους» γράφει  η Washington Post σε άρθρο γνώμης του διακεκριμένου δημοσιογράφου Ντέιβιντ Ιγκνάτιους.

Σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο, ο στρατηγός Μάζλουμ Κομπάνε Αμπντι -Διοικητής των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)- τού περιέγραψε τις τουρκικές επιθέσεις αντιποίνων, λέγοντας ότι μετά από τρεις ημέρες τουρκικών βομβαρδισμών, η SDF θα μπορούσε να χάσει την ικανότητά της να διατηρεί την ασφάλεια στις φυλακές και σε ένα στρατόπεδο προσφύγων για τους μαχητές του ISIS και τις οικογένειες τους.

«Αυτά τα χτυπήματα έχουν ήδη θέσει την αποστολή κατά του ISIS σε κίνδυνο» δήλωσε ο συνταγματάρχης Τζότζεφ Μπουτσίνο, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία επιτηρεί την περιοχή.

«Μία από τις επιθέσεις έγινε σε απόσταση  μόλις 130 μέτρων από το προσωπικό των ΗΠΑ, άρα οι αμερικανικές δυνάμεις είναι σε κίνδυνο. Οποιαδήποτε επέκταση αυτών των επιθέσεων θα αυξήσει τον κίνδυνο» ανέφερε στον αρθρογράφο ο συνταγματάρχης Μπουτσίνο.

Ο στρατηγός Μάζλουμ ανέφερε ότι ένα τουρκικό drone χτύπησε θέσεις της SDF στο στρατόπεδο προσφύγων του al-Hof, όπου διαμένουν οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Ακόμα δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι δυνάμεις της SDF βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν την ασφάλεια σε 28 φυλακές στη βόρεια Συρία, στις οποίες κρατούνται 12.000 μαχητές του ISIS. Τον περασμένο Ιανουάριο, περισσότεροι από 3.000 μαχητές απέδρασαν από την φυλακή Χασάκα και χρειάστηκε περισσότερη από μία εβδομάδα για να συλληφθούν και να ανακτηθεί ο έλεγχος.

Καμιά εμπλοκή στο τρομοκρατικό χτύπημα

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η SDF είναι παρακλάδι του PKK, ο Μάζλουμ ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του δεν είχαν καμία εμπλοκή στην βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη.

Όσον αφορά την κατηγορία ότι προσωπικά έχει σχέση με το ΡΚΚ, τη χαρακτηρίζει «ως δικαιολογία» και δηλώνει ότι έχει συνεργαστεί στενά με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων για περισσότερα από οκτώ χρόνια.

Ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι τον περασμένο Απρίλιο, μαζί με τον στρατηγό Μάικλ Κουρίλα, διοικητή της Centcom, επισκέφθηκε το στρατόπεδο αλ Χολ. Εκεί υπήρχαν περίπου 56.000 άνθρωποι, το 70% περίπου κάτω των 18 ετών. Επισκέφθηκε και τη φυλακή Χασάκα, όπου η ασφάλεια ήταν ήδη εύθραυστη, ακόμα και πριν τους τουρκικούς βομβαρδισμούς. Η τουρκική επίθεση ξεκίνησε τη Δευτέρα κατά της συμμαχικής βάσης στο Χασάκα, εκεί όπου οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ βοηθούν στην εκπαίδευση της SDF.

Ο αρθρογράφος επισκέφθηκε και τη βάση αυτή και, όπως αναφέρει, «είδα την στρατιωτική συμπαράταξη μεταξύ των ΗΠΑ και των Κούρδων της Συρίας η οποία διέλυσε τον ISIS. Η πολιτοφυλακή των Κούρδων πλήρωσε βαρύ τίμημα στην επιχείρηση αυτή, με 12.000 μαχητές νεκρούς. Ο Μάζλουμ, μου το υπενθύμισε την Τετάρτη».

Δήλωσε, επίσης, ότι αναμένει από την Τουρκία να ξεκινήσει σύντομα χερσαία επίθεση στη βόρεια Συρία, επιδιώκοντας να ελέγξει περισσότερο το Μάνμπιτζ και το Κομπάνι, δύο περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον ISIS από τις ΗΠΑ και τους εταίρους της SDF, με μεγάλο κόστος. Όπως αναφέρεται, ο Μάζλουμ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «την ηθική ευθύνη να προστατεύσουν τους Κούρδους από μία εθνοκάθαρση στην περιοχή. Καλεί τους Αμερικανούς αξιωματούχους να πιέσουν την Τουρκία να αποκλιμακώσει τις επιθέσεις της προτού υπάρξει καταστροφή».

Ο αρθρογράφος καταλήγει λέγοντας: «Ο στρατηγός Μαρκ Μίλει, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ΕΔ, συνομίλησε την Τετάρτη με τον τούρκο ομόλογό του και προειδοποίησε τους Τούρκους να μην επιτεθούν σε απαγορευμένες ζώνες πέριξ των στρατιωτών των ΗΠΑ. Αλλά αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να αποκλιμακώσουν». Καθώς η τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία αρχίζει να αποσταθεροποιεί τον, υπό τη ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχίας, εύθραυστο έλεγχο των δολοφονικών υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους, ένα λογικό άτομο αρχίζει να ανησυχεί. Τί είδους σύμμαχος είναι αυτός;»