Υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και των περιορισμών προκειμένου να αποφευχθεί ένα μπλακ-άουτ έχουν σχεδιαστεί οι εορταστικοί στολισμοί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Όπως φαίνεται, παρά το γεγονός ότι οι έμποροι θέλουν να βάλουν σε εορταστικό κλίμα τους καταναλωτές, ο προϋπολογισμός τους οδηγεί να τραβήξουν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια από την πρίζα.

Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως θα κινηθούν και οι κρατικοί ή δημοτικοί φορείς που έχουν αναλάβει τον εορταστικό στολισμό των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, που φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχουν στον ενεργειακό τομέα οι συγκρούσεις Ουκρανίας – Ρωσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί θα είναι πιο λιτοί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και φαίνεται πως πολλές πόλεις θα περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα.

Ειδικότερα, στη Ζυρίχη και στον κορυφαίο εμπορικό δρόμο της πόλης την Bahnhofstrasse, κάθε χρόνο τις εντυπώσεις έκλεβε το «Lucy», μια ετήσια φωτεινή οθόνη φώτιζε με «διαμάντια» τον ουρανό. Ωστόσο φέτος το θέαμα θα περιοριστεί τόσο έκταση, όσο και σε διάρκεια.

Στο Λονδίνο, χιλιάδες είναι οι επισκέπτες της Oxford Street που έχουν θαυμάσει τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Φέτος θα είναι διαφορετικός ο στολισμός, καθώς τα φώτα θα καταναλώνουν κατά τα 2/3 λιγότερη ενέργεια, μέσω του περιορισμού του χρόνου λειτουργίας, αλλά και της τεχνολογίας LED.

Την ίδια ώρα, η δήμαρχος Παρισιού Αν Ινταλγκό πρότεινε νέα περικοπή στο φωτισμό του ορόσημου της γαλλικής πρωτεύουσας, του Πύργου του Άιφελ. Συγκεκριμένα, αν και η κατανάλωση ενέργειας το βράδυ αντιστοιχεί μόλις στο 4% της συνολικής κατανάλωσης, η Ινταλγκό πρότεινε να σβήνουν και μία ώρα νωρίτερα.