«Το όραμά μας για τις σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ σαφές: είμαστε αδέρφια, φίλοι και σύμμαχοι. Πέρυσι στη Σούσα, ουσιαστικά επισημοποιήσαμε ό,τι είχε επιτευχθεί μεταξύ των χωρών μας νωρίτερα» ανέφερε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, μιλώντας χθες Παρασκευή στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού, με τον τίτλο «Κατά μήκος του Μεσαίου Διαδρόμου: Γεωπολιτική, Ασφάλεια και Οικονομικά» (φωτογραφία, επάνω, από zerkalo.az).

«Γίναμε επίσημα σύμμαχοι»

«Με την υπογραφή της Διακήρυξης της Σούσα, γίναμε επίσημα σύμμαχοι. Ηταν, όπως είπα, μια διαμόρφωση της πραγματικότητας, γιατί για πολλά χρόνια η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν λειτουργούσαν ως σύμμαχοι. Εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτό το επίπεδο συνεργασίας, εταιρικής σχέσης και αδελφοσύνης» τόνισε ο κ. Αλίγιεφ, όπως μεταδίδει η αζέρικη ιστοσελίδα zerkalo.az.

Στο ίδιο δημοσίευμα προστίθεται ότι ο αρχηγός του κράτους είναι βέβαιος πως η συνεργασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας σε όλους τους τομείς «μόνο θα ενισχυθεί. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας περιφερειακής σταθερότητας. Διότι στόχος της συνεργασίας Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν είναι η ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και αυτός ο παράγοντας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από όλους».

Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ επισήμανε, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ότι οι δύο χώρες συνδυάζουν τις δυνατότητές τους: «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί… Οι δυνατότητες των χωρών μας μεγαλώνουν. Οχι μόνο στον οικονομικό και βιομηχανικό τομέα, αλλά και στον στρατιωτικό.

»Ο σημερινός κόσμος δείχνει ότι αυτός είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για κάθε χώρα. Καταλαβαίνουμε ότι αν μια χώρα δεν έχει ισχυρό στρατό, μπορεί να το μετανιώσει πικρά.

«Για όλους όσους σχεδιάζουν προβοκάτσια»

»Επενδύσεις σε αμυντικές υποδομές, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις – παρεμπιπτόντως, κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήσαμε περισσότερες από δέκα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τόσο στην Τουρκία όσο και στο Αζερμπαϊτζάν.

Και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνω, αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλειά μας.

»Ολοι όσοι σχεδιάζουν εχθρικά σχέδια κατά του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας πρέπει να γνωρίζουν ότι ο τουρκικός στρατός δεν είναι μόνο ο στρατός της Τουρκίας, αλλά και δικός μας, και αντίστροφα, ο στρατός μας είναι και στρατός της Τουρκίας. Αυτό για όλους όσους σχεδιάζουν προβοκάτσια στα σύνορά μας».

Πηγή: zerkalo.az, echedoros-a.gr