Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει ακόμα σε λύση για το ρωσικό πετρέλαιο. Από την άλλη η Ρωσία προδιαθέτει για την επόμενη κίνηση της λέγοντας πως σχεδιάζει να σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα συνεχίσουν τις συνομιλίες σχετικά με το επίπεδο του ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο το βράδυ της Παρασκευής. Ο διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές προς το παρόν πόσο έχουν συγκλίνει οι θέσεις.

Το σενάριο που εξετάζουν οι G7

Η Ομάδα των Επτά (G7) εξετάζει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης στα 65-70 δολάρια το βαρέλι, αν και οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αποφασίσει ακόμη την τιμή και οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν.

«Μέχρι τώρα, παραμένουμε στη θέση του προέδρου Πούτιν ότι δεν θα παρέχουμε πετρέλαιο και αέριο στις χώρες που θα ορίσουν (πλαφόν) και θα συμμετάσχουν στο πλαφόν», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην καθημερινή τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.

Ο G7 εξετάζουν την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης στα 65-70 δολάρια το βαρέλι, αν και οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αποφασίσει ακόμη την τιμή και οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν.

H παρέμβαση Ζελένσκι

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε σήμερα από τους Ευρωπαίους να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας και να περιορίσουν σημαντικά την τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

«Δεν υπάρχει διάσπαση, δεν υπάρχει σχίσμα μεταξύ των Ευρωπαίων και πρέπει να το διατηρήσουμε αυτό. Αυτή είναι η βασική μας αποστολή φέτος», δήλωσε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος μέσω βίντεο σε διάσκεψη στη Λιθουανία. «Η Ευρώπη βοηθά τον εαυτό της. Δεν βοηθά την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, αυτό βοηθά την Ευρώπη να εναντιωθεί στη ρωσική επιθετικότητα», πρόσθεσε.