Ένας αιώνας Ιστορίας και Πολιτισμού βγαίνει ξανά στο φως μέσα από τις εκατοντάδες σελίδες του Ιστορικού Αρχείου των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»

Ο θησαυρός δύο εμβληματικών εφημερίδων που διαμόρφωσαν τις αναγνωστικές συνήθειες των Ελλήνων, μας προσφέρει μία μοναδική περιήγηση στην πολιτιστική ιστορία των τελευταίων εκατό χρόνων.

Το Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» διοργανώνει το πρωτοποριακό διεθνές επιστημονικό συνέδριο:

Ο πολιτισμός στο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»: Γλώσσα και λογοτεχνία

Παρακολουθήστε το συνέδριο δωρεάν

Το συνέδριο, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν, τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, στoν Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Κεντρικός πυρήνας του συνεδρίου είναι η ελληνική γλώσσα και η λογοτεχνία και πρώτη ύλη του, το ψηφιακό Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» (1922-2022), το οποίο περιλαμβάνει, σε ψηφιακή μορφή, όλα τα φύλλα των δύο αυτών εφημερίδων από τις 6 Φεβρουαρίου 1922, ημέρα πρώτης κυκλοφορίας της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», μέχρι και σήμερα.

Προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, καθώς και καθηγητές από όλον τον κόσμο θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα μιας πρώτης προσέγγισης του ψηφιοποιημένου Ιστορικού Αρχείου των δύο εφημερίδων για την έρευνα και τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνικής παραγωγής κατά τα τελευταία εκατό χρόνια.

Στο συνέδριο συμμετέχουν ερευνητές και πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, διαμορφώνοντας ένα πολυθεματικό επιστημονικό πρόγραμμα για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία.

Το Ιστορικό Αρχείο

Χιλιάδες σελίδες γέμισαν από τις μαρτυρίες, τις σκέψεις και τις ιδέες σπουδαίων και ακούραστων ανθρώπων της δημοσιογραφίας, της Ιστορίας, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Τα κείμενά τους, που αποτέλεσαν και το πεδίο έκφρασης και εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας πέρασαν στην αιωνιότητα με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης και συνεχίζουν να αφηγούνται τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τους ως τις μέρες μας.

Κείμενα εμβληματικών πολιτικών ηγετών όπως του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Λόιδ Τζορτζ και του Ουίνστον Τσόρτσιλ, δημοσιεύτηκαν δίπλα από έργα του Γρηγόριου Ξενόπουλου του Γεώργιου Ρούσου, και του Δημήτρη Ψαθά, αποκλειστικά στην Ελλάδα σε αυτές τις σελίδες.

Πλήθος μεγάλοι ποιητές, πεζογράφοι και στοχαστές, μεταξύ των οποίων οι Κωστής Παλαμάς, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Ηλίας Βενέζης αλλά και οι Γιώργος Θεοτοκάς, Άγγελος Τερζάκης, Ευάγγελος Παπανούτσος, Κ. Θ. Δημαράς, Δημήτρης Μαρωνίτης και Μάριος Πλωρίτης  εμπιστευτήκαν στις εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» τις απόψεις, τις ιδέες, τις ελπίδες και τις ανησυχίες τους.

Όλο αυτό το σπάνιο και πολύτιμο υλικό, αποτελεί το αντικείμενο μελέτης των ερευνητών από τα πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, που θα συμμετάσχουν στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο: Ο πολιτισμός στο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»: Γλώσσα και λογοτεχνία.