Την Κυριακή το απόγευμα, στο κλείσιμο του συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που ξεκίνησε την Παρασκευή στην Μαδρίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου αφήνει τον τίτλο του προέδρου της, που κατείχε για 17 χρόνια, στα χέρια του Πέδρο Σάντσεθ.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ήταν ο μόνος υποψήφιος για την θέση και οι ψίθυροι για το ενδιαφέρον που έδειχνε είχαν ήδη ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και έγινε γνωστό πως ο Παπανδρέου (σεβόμενος τον θεσμό των θητειών που ο ίδιος θέσπισε) θα αποχωρούσε από την προεδρία.

Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του πρώην πρωθυπουργού στην Σοσιαλιστική Διεθνή; Η αλλαγή σκυτάλης δεν σημαίνει πως ο Παπανδρέου δεν θα συνεχίσει να συμμετέχει στις εργασίες της ΣΔ από εδώ και πέρα -ως «επίτιμος» θα έχει νέο ρόλο.

Πέραν της διεθνούς του παρουσίας, άλλωστε, έχει δουλειά και στην βουλευτική του περιφέρεια, την Αχαΐα, καθώς και μόνο το επώνυμό του θεωρείται αντίβαρο για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο, όπως έδειξε η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα και η επιλογή τόσο εκείνου όσο και του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιοι στην συγκεκριμένη περιφέρεια το 2019, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή.