Όσο η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούν να ανοίξουν τη βεντάλια της (πολιτικής) καθημερινότητας, τόσο η αντιπολίτευση επιμένει στο pressing για τις υποκλοπές. Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης κρατούν το θέμα ψηλά στην ατζέντα τους, αν και όχι στα ίδια ντεσιμπέλ ρητορικής, ενώ σε κάθε περίπτωση αναμένονται… προσεχώς εξελίξεις.

Από την κυβερνητική πλευρά επιμένουν στις βολές προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συντηρεί το ζήτημα στην επικαιρότητα «με νουβέλες και με ιστορίες ατεκμηρίωτες» και παραπέμπουν αφενός στην έρευνα της Δικαιοσύνης αφετέρου στην «ουσιαστική συζήτηση», που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, θα γίνει στη Βουλή (την εβδομάδα 5-9 Δεκεμβρίου) για νομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις για ΕΥΠ και Predator, το οποίο μένει για τελευταία μέρα σήμερα στη δημόσια διαβούλευση.

Στην Επιτροπή Θεσμών

Η ώρα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έρχεται ξανά, καθώς θα συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου.

Τέσσερα πρόσωπα καλούνται για ακρόαση σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, όπως αποφασίστηκε μετά από αιτήματα της αντιπολίτευσης και τη συγκέντρωση του ελάχιστου αριθμού των 2/5 των μελών της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα καλούνται ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και οι Φέλιξ Μπίτζιος, Γιάννης Λαβράνος και Ταλ Ντίλαν, οι οποίοι φέρονται από την αντιπολίτευση ως εμπλεκόμενοι με τα κακόβουλα λογισμικά.

«Βροχή» ερωτήσεων από Τσίπρα

Και ενώ το Μαξίμου δείχνει αποκλειστικά προς την Ολομέλεια της Βουλής για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει «βροχή» ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό. Ήδη τον έχει «προκαλέσει» σε… μάχη τέσσερις συνεχόμενες Παρασκευές. Με την τελευταία, χθεσινή, επίκαιρη ερώτηση, καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που μετατάχθηκαν στην ΕΥΠ για να χειρίζονται το Predator.

«Όλες οι αρμόδιες Αρχές συνδράμουν τη Δικαιοσύνη. Μας ενδιαφέρει η ουσία και το αποτέλεσμα, όχι η επικοινωνία και οι εντυπώσεις, όχι η επιχειρούμενη εργαλειοποίηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σημείωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Οικονόμου.

«Όχι» από Ανδρουλάκη στο νομοσχέδιο

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, εφόσον δεν τροποποιηθούν μερικά σημεία.

Ζητείται συγκεκριμένα περισσότερο αναβαθμισμένος ρόλος στην ΑΔΑΕ και διόρθωση στη διάταξη που αφορά την παρέλευση τριετίας από μια νόμιμη επισύνδεση προκειμένου να καταστεί εφικτή η ενημέρωση του παρακολουθούμενου.