Ρετροσπεκτίβα στο έργο του Παντελή Βούλγαρη μέσω της οποίας γίνεται μια εξερεύνηση των πολυσύνθετων και γοητευτικών πτυχές του έργου ενός από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του ελληνικού σινεμά διοργανώνει η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζοντας έτσι τις φετινές της δράσεις.

Ήρωες από τον Βασίλη Σερέτη του Στράτου Τζώρτζογλου στη «Φανέλα με το 9» μέχρι την Ελένη της Θέμιδας Μπαζάκα από «Τα Πέτρινα χρόνια» και ατάκες χαραγμένες στο συλλογικό θυμικό, όπως το «Ηλία, ρίχ’ το!» του Γιώργου Αρμένη στο «Όλα είναι δρόμος», ζωντανεύουν το σύμπαν του Παντελή Βούλγαρη σε μια κινηματογραφική εβδομάδα που αναμένεται να κινήσει το ενδιαφέρον.

Τα Πέτρινα χρόνια

Το μεγάλο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Στο πλαίσιο της ρετροσπεκτίβας θα προβληθούν στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, οι 13 μεγάλου μήκους και 4 μικρού μήκους ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο εμβληματικός έλληνας δημιουργός.

Στην έναρξη του αφιερώματος, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, ακριβώς πριν την προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα», ο Παντελής Βούλγαρηςς θα μιλήσει για τη ζωή, το έργο του και τους σημαντικότερους σταθμούς στη σπουδαία του καριέρα.

Το τελευταίο σημείωμα

Επιπλέον, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, μετά την προβολή της ταινίας «Μικρά Αγγλία», ο Πάρης Μουρατίδης (μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, μέλος ΕΜΕΚΤ – Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης) θα παραδώσει masterclass με τίτλο «Μικρά Αγγλία: ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος».

Μικρά Αγγλία

Μετά την ολοκλήρωση των προβολών στη Θεσσαλονίκη, η ρετροσπεκτίβα στον Παντελή Βούλγαρη θα παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Αίθουσα Α), από τις 8 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2022.

Πρόγραμμα προβολών:

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου

20:30: Το τελευταίο σημείωμα

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

19:30: Ο Μεγάλος Ερωτικός

21:15: Το προξενιό της Άννας

Σάββατο 26 Νοεμβρίου

18:30: Happy Day

21:30: Τα πέτρινα χρόνια

Κυριακή 27 Νοεμβρίου

19:00: Ήσυχες μέρες του Αυγούστου

21:30: Όλα είναι δρόμος

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου

19:00: Η φανέλα με το 9

21:30 Ακροπόλ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου

18:30: Ο κλέφτης (μμ), Τζίμης ο Τίγρης (μμ), Ce n’est pas que le début (μμ), Ο χορός των τράγων (μμ)

20:00: Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

20:00: Μικρά Αγγλία

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου

18:30: Ψυχή βαθιά

21:30: Νύφες

Γενική είσοδος: 4 ευρώ

Εισιτήρια διαθέσιμα στις διευθύνσεις: filmfestival.gr / viva.gr