Κανονικά θα έπρεπε να είχε γίνει τεράστιος θόρυβος. Οι δυο γιοί του Ιβάν Σαββίδη παραπέμπονται για ηθική αυτουργία σε εκβίαση, δηλαδή για κακούργημα, για μια υπόθεση που αφορά απόπειρα εκβιασμού ενός ποδοσφαιρικού ατζέντη, επειδή δεν συμφώνησε το 2015 με τον ΠΑΟΚ στους όρους ήθελε με τον Κάτσε. Και παραπέμπονται τα συγκεκριμένα μέλη της οικογένειας Σαββίδη γιατί είναι τα πρόσωπα που αναφέρονται ως ιδιοκτήτες των εταιρειών που έχουν την ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ.

Για να το πούμε διαφορετικά το σκεπτικό της παραπομπής σε δίκη είναι ότι έγινε απόπειρα εκβιασμού, αυτή αφορούσε το πόσο ευνοϊκοί θα ήταν οι όροι ενός συμβολαίου ενός ποδοσφαιριστή με τον ΠΑΟΚ, άρα το «συμφέρον» αφορούσε τον ΠΑΟΚ και παραπέμπονται τα πρόσωπα που μπορούν να προσδιοριστούν ως ιδιοκτήτες του.

Μια καθαρά ποδοσφαιρική υπόθεση

Αυτό σημαίνει ότι είναι εντελώς αβάσιμες οι «διαρροές» από τη μεριά του ΠΑΟΚ ότι είναι μια «προσωπική υπόθεση».

Είναι μια καθαρά ποδοσφαιρική υπόθεση και το δικαστήριο θα κρίνει εάν όντως πίσω από αυτή την υπόθεση με εμπρησμό σε αυτοκίνητο και απειλές βρίσκονται όντως ο ΠΑΟΚ και οι ιδιοκτήτες του, αφού αυτή τη διάσταση θέτει ουσιαστικά το αμετάκλητο βούλευμα.

Γιατί στο ακροατήριο στέλνει τους Γιώργο και Νίκο Σαββίδη η Δικαιοσύνη και όχι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ή ο αρμόδιος υπουργός. Αυτό που έκανε η ΕΕΑ ήταν το αυτονόητο, δηλαδή να στείλει έγγραφο που να επισημαίνει ότι ο Γιώργος Σαββίδης δεν μπορεί να είναι μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ, εφόσον υπάρχει σε βάρος του τέτοιο βούλευμα.

Την ίδια ώρα, περιθωριακές ιστοσελίδες όπως το SDNA αναλώνονται σε επιθέσεις στους Αρκούδη, Τζουλάκη, υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και δεν ασχολούνται με την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή την κατηγορία ότι υπήρξε εκβίαση και όπου μέλη μιας συμμορίας εκβιαστών πήγαν και έκαψαν το αυτοκίνητο ενός ατζέντη, που δέχτηκε απειλές.

Βεβαίως, εάν αναλογιστούμε ότι για την εταιρεία Paralot Media, στην οποία ανήκει η ιστοσελίδα SDNA, έχει υποστηριχτεί ότι σχετίζεται με την RFA limited, επίσης μια εταιρεία που σχετίζεται με επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Σαββίδη, ίσως τότε να κατανοήσουμε τα όσα γράφονται εκεί. Πάντως, ας μην ξεχνάμε ότι στη δικογραφία για την παραπομπή των υιών Σαββίδη ένα από τα στοιχεία στο οποία δόθηκε έμφαση ήταν ότι η διαμονή των εκβιαστών στην Αθήνα, όταν ήρθαν για να πυρπολήσουν το αυτοκίνητο του ατζέντη, πληρώθηκε τελικά από την Dimera, βασική εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη.

Από την άλλη, η βασική επικοινωνιακή γραμμή του ΠΑΟΚ είναι ότι «δεν υπάρχει καμιά υπόθεση» και αυτό θα φανεί στο δικαστήριο. Όμως, στο δικαστήριο θα πάνε οι υιοί Σαββίδη για μια υπόθεση που αφορά τον ΠΑΟΚ, με περιστατικά καταγεγραμμένα και για τα οποία εύλογα θα περίμενε κανείς ότι η ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης θα έδινε μια απάντηση.

Βεβαίως από το δικαστήριο θα απουσιάζει ο Γκραντ Αγκανατζιάν, ο έγκλειστος τότε οργανωτής των χτυπημάτων και στον οποίο απευθύνθηκε, σύμφωνα με τη δικογραφία και το κατηγορητήριο ο Σπύρος Μηλιωρίδης, πρώην στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Και ο λόγος είναι ότι το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου 2022 ο Αγκανατζιάν βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις φυλακές Αγιάς στα Χανιά. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Κανονικά ο Ιβάν Σαββίδης θα έπρεπε για το τυπικό μέρος που αφορά τον φάκελο της ομάδας, με τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις, προς την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, να διώξει κακήν κακώς τους νομικούς συμβούλους της ΠΑΕ, που δεν εντόπισαν έγκαιρα τον κίνδυνο με την ανακριβή υπεύθυνη δήλωση.

Η ηγεσία του ΠΑΟΚ θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις

Όμως, το θέμα δεν είναι τυπικό: η ηγεσία του ΠΑΟΚ θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσει γιατί το όνομα της ιστορικής ομάδας της Θεσσαλονίκης σχετίζεται τόσο συχνά με υποθέσεις ιδιαίτερα προβληματικές και παραβατικές: από τη μεταχείριση του Γιώργου Διώνη, μέχρι την υπόθεση του θανάτου του Βούλγαρου οπαδού του ΠΑΟΚ Τόσκο Μποζατζίσκι ύστερα από συμπλοκή με οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ και βεβαίως τα ανοιχτά ερωτήματα για το πώς διαμορφώθηκε το κλίμα που οδήγησε στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού αλλά και για το εάν και το πού έβρισκαν καταφύγιο οι δολοφόνοι του.

Η αμήχανη σιωπή της αθλητικής δικαιοσύνης και της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ

Σε όλα αυτά προστίθεται και η σιωπή των παραγόντων που έχουν ως αρμοδιότητα την τήρηση της νομιμότητας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αναφερόμαστε στον Αθλητικό Εισαγγελέα και την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Δηλαδή, έχει αποκαλυφθεί ότι δύο αδέρφια, που είναι παράγοντες και ιδιοκτήτες μιας ΠΑΕ, παραπέμπονται αμετάκλητα για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος σε σχέση με ποδοσφαιρικά θέματα, δηλαδή υπάρχει παραπομπή σε δίκη ποδοσφαιρικών παραγόντων  για εκβίαση που αφορά τα «συμφέροντα» μιας ΠΑΕ, αλλά αυτό δεν αξιολογείται ως σημαντικό ούτε από τον Αθλητικό Εισαγγελέα, ούτε από τη Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ.  Θα περίμενε κανείς να έδειχναν κάπως μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εάν όντως πρώτη προτεραιότητά τους παραμένει ο σεβασμός της νομιμότητας και το ξερίζωμα των παραβατικών πρακτικών και νοοτροπιών από το ελληνικό ποδόσφαιρο.