Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ βρίσκεται προ των Πυλών. Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό «ραντεβού» είναι και πάλι εδώ.

Μια διοργάνωση η οποία είναι γεμάτη ρεκόρ, με κάθε έκδοση της να αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ποδοσφαιριστές, ώστε να καταγράψουν νέα, η να καταρρίψουν τα ήδη υπάρχοντα, βάζοντας το όνομα τους στα βιβλία της ιστορίας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ας πάμε να δούμε όμως μερικά ιστορικά ρεκόρ τα οποία θα μπορούσαν να «σπάσουν» στο Μουντιάλ του Κατάρ:

  • Καμία ομάδα δεν έχει πάρει τόσες κίτρινες κάρτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο όσες η Αργεντινή (123) ή κόκκινες όσες η Βραζιλία (11), από τότε που εισήχθησαν κάρτες στο τουρνουά. Τρίτη στη λίστα αποβολών με εννέα είναι η Ουρουγουάη.
  • Η Βραζιλία και η Γερμανία έχουν δώσει και οι δύο από 109 αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα ρεκόρ που θα μπορούσε να καταρρίψει μία από αυτές στο Κατάρ.
  • Η Αργεντινή θα… προσπεράσει την Ιταλία και θα «σκαρφαλώσει» στην τρίτη θέση της συγκεκριμένης λίστας, όταν παίξει με την Πολωνία στο τελευταίο παιχνίδι της για τον 3ο όμιλο, στον 84ο αγώνα της σε τελική φάση.
  • Εάν επικρατήσει και στα τρία παιχνίδια της στη φάση των ομίλων, η «αλμπισελέστε» θα αυξήσει τον αριθμό των νικών της στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε 46, ενώ θα αφήσει πίσω της την Ιταλία και θα βρεθεί στην τρίτη θέση, πίσω από τη Βραζιλία με 73 και τη Γερμανία με 67 επιτυχίες.
  • Η Αγγλία θα δώσει τον 70ό αγώνα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν θα αντιμετωπίσει το Ιράν στο πρώτο παιχνίδι της στο τουρνουά, ανεβαίνοντας στην πέμπτη θέση στη σχετική λίστα. Η Ολλανδία θα… προσπεράσει τη Σουηδία και θα μπει στην πρώτη δεκάδα, όταν θα αντιμετωπίσει τον Ισημερινό, στον 51ο αγώνα της σε τελική φάση.
  • Το Μεξικό έχει χάσει 27 αγώνες σε τελική φάση Μουντιάλ και έχει παίξει περισσότερα παιχνίδια (57) από οποιαδήποτε άλλη μεταξύ όλων των χωρών που δεν έχουν κατακτήσει ακόμη το τρόπαιο στη διοργάνωση. Βρίσκεται επίσης δύο γκολ μακριά από το να έχει δεχθεί 100 στη διοργάνωση, το τρίτο μεγαλύτερο παθητικό πίσω από τη Γερμανία με 125 και τη Βραζιλία με 105.
  • Μόνο 11 παίκτες έχουν αγωνιστεί σε 20 ή περισσότερες αναμετρήσεις σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Όπως ο Μέσι, ο οποίος απέχει ένα ματς από το να φτάσει σε αυτό το σημείο, ο Ρονάλντο μπορεί να ενταχθεί σε αυτό το… επίλεκτο γκρουπ στο Κατάρ, αν κάνει τρεις εμφανίσεις με την Πορτογαλία
  • Ακόμη δύο εμφανίσεις θα επιτρέψουν στον Λιονέλ Μέσι να «πιάσει» τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος έχει το ρεκόρ στην εθνική Αργεντινής των 21 αγώνων σε τελική φάση Μουντιάλ. Εάν ο Μέσι και η Αργεντινή φτάσουν στον τελικό και παίξει και στους επτά αγώνες, θα φτάσει τον Λόταρ Ματέους και το ρεκόρ των 26 συμμετοχών.
  • Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έχει καθοδηγήσει τη Γαλλία σε 12 αγώνες τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από οποιονδήποτε άλλο προπονητή μεταξύ των 29 που έχουν ήδη προκριθεί για το Κατάρ 2022.
  • Οκτώ από τους προπονητές των 29 ομάδων που έχουν προκριθεί στο Μουντιάλ 2022 μέχρι στιγμής δεν είναι υπήκοοι των χωρών που εκπροσωπούν. Στα 21 προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα, όλες οι νικήτριες ομάδες διέθεταν προπονητή κάποιον που είχε την ίδια εθνικότητα με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
  • Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει πετύχει γκολ σε τέσσερα διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα, επίτευγμα στο οποίο έφτασαν επίσης οι Πελέ, Ούβε Ζέελερ και Μίροσλαβ Κλόζε. Αν ο Πορτογάλος σταρ «βρει δίχτυα» στο Κατάρ, θα μείνει μόνος του ως ο μοναδικός παίκτης που θα έχει σκοράρει σε πέντε Μουντιάλ.
  • Στις τελευταίες τρεις τελικές φάσεις Μουντιάλ, οι κάτοχοι του τίτλου έχουν αποκλειστεί στη φάση των ομίλων: η Ιταλία στη Νότια Αφρική το 2010, η Ισπανία στη Βραζιλία το 2014 και η Γερμανία στη Ρωσία το 2018.