Η μεγάλη στιγμή που περίμεναν οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι έφτασε. Το Μουντιάλ του Κατάρ βρίσκεται στην σέντρα με την αναμέτρηση ανάμεσα στην διοργανώτρια χώρα και τον Ισημερινό να είναι το εναρκτήριο ματς της διοργάνωσης (20/11, 18.00).

Μια διοργάνωση η οποία διεξάγεται για πρώτη φορά στην ιστορία μέσα στο καταχείμωνο. Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο το οποίο επίσης θα αποτελέσει τον τελευταίο χορό των δύο ιερών τεράτων, Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι.

Το μεγάλο ποδοσφαιρικό «ραντεβού» ξεκινά λοιπόν με την πρεμιέρα να θα λαμβάνει χώρα στο στάδιο, Αλ Μπαίτ, στην πόλη Αλ Χορ, βόρεια της πρωτεύουσας της Ντόχα.

Στο στάδιο όπου θα διεξαχθούν, οι δύο ημιτελικοί της διοργάνωσης. Η χωρητικότητά του ξεπερνά τις 60 χιλιάδες θέσεις, ενώ αποτελεί μέρος ενός συγκροτήματος που περιλαμβάνει εμπορικά κέντρα, νοσοκομείο και αρκετές ακόμη δομές.

Φυσικά οι οικοδεσπότες, Καταριανοί ανυπομονούν για το πρώτο παιχνίδι. Μια ομάδα που για πρώτη φορά βρίσκεται στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και που είναι άγνωστο αν θα κατάφερνε να βρεθεί εκεί αν δεν το διοργάνωνε. Το Κατάρ δε θέλει να έχει την τύχη της Νοτίου Αφρικής, η οποία ήταν η μοναδική διοργανώτρια χώρα που δεν κατάφερε να προκριθεί από τον όμιλό της. Αλλά με τη Σαουδική Αραβία και την Γκάνα να είναι οι μοναδικές που βρίσκονται πιο κάτω στο UEFA Ranking από εκείνη ανάμεσα στις 32 ομάδες που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά, η αποστολή των γηπεδούχων είναι μάλλον δύσκολη.

Πέρα από το γεγονός πως η 22η έκδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα διεξαχθεί, μέσα στον χειμώνα, γίνεται επίσης και υπό την σκιά των πολλών θανάτων των εργαζόμενων κατά την κατασκευή των γηπέδων.

Μάλιστα η ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ από την FIFA το 2010, αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον τότε πρόεδρο Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος θυμήθηκε πριν λίγες ημέρες να παραδεχθεί πως η επιλογή του Κατάρ ήταν μια λάθος επιλογή.

Ωστόσο όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, με τους οικοδεσπότες να έχουν κυκλώσει τον στόχο της πρόκρισης. Σε έναν όμιλο με το φαβορί, που είναι η Ολλανδία, να έχει μεγάλες βλέψεις για κάτι πολύ δυνατό και με Σενεγάλη και Ισημερινό να συμπληρώνουν, το Κατάρ θα παλέψει για τη δεύτερη θέση.

Για να έχει ελπίδες βέβαια για να το πετύχει θα πρέπει να κάμψει την αντίσταση του Ισημερινού

Ένα Ισημερινός ο οποίος λαχτάρησε όσον αφορά την παρουσία του στην διοργάνωση. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να τερμάτισε στην 4η θέση της βαθμολογίας στη ζώνη της Νότιας Αμερικής, εξασφαλίζοντας την τελευταία θέση η οποία δίνει την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ, ωστόσο η Χιλή θέλησε να της βάλει… «στοπ».

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας κατήγγειλε στη FIFA τον Ισημερινό για παρατυπία που φαίνεται ότι υπάρχει στο πιστοποιητικό γέννησης του Μπάϊρον Νταβίντ Καστίγιο Σεγούρα, στο οποίο όπως υποστήριξαν οι Χιλιανοί, η ηλικία του ήταν λανθασμένη όπως και η εθνικότητά του.

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο πριν λίγες μέρες αποφάνθηκε ότι ο παίκτης της εθνικής ομάδας της χώρας Μπάιρον Καστίγιο είναι υπήκοος Ισημερινού και είχε δικαίωμα να αγωνιστεί στα προκριματικά. Καταρρίπτοντας έτσι την προσφυγή της Χιλής.

Ωστόσο από τον Ισημερινό θα αφαιρεθούν τρεις βαθμοί από τα προκριματικά του 2026, ενώ θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 100.000 ελβετικών φράγκων.

Όσον αφορά τα αγωνιστικά τώρα, το αστέρι της ομάδας ακούει στο όνομα, Μόισες Καϊσέδο, ο οποίος αγωνίζεται στην Premier League με τα χρώματα της Μπράιτον.

Είναι ο πιο μικρός από συνολικά δέκα αδέρφια, κοιμόταν με σορτσάκι, φανέλα και ποδοσφαιρικά παπούτσια για να μη χάνει χρόνο όταν ξυπνάει και να είναι έτοιμος να πάει για ποδόσφαιρο. Εχει κατακτήσει το Κόπα Λιμπερταδόρες κάτω των 20 ετών με την Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε, την πρώτη ομάδα που αγωνίστηκε, ενώ έκανε ντεμπούτο με την εθνική ανδρών του Εκουαδόρ στα 19 του σε ματς απέναντι στην Αργεντιντή στο Μπομπονέρα.

Τέλος την ώρα που ο Ισημερινός ετοιμάζεται για την συμμετοχή του σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, η χώρα μαστίζεται από την εγκληματικότητα, με τον πρόεδρο του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο να επιλέγει να μην βρεθεί στις κερκίδες στην πρεμιέρα κόντρα στο Κατάρ.

Τον Λάσο θα αντικαταστήσει ο αντιπρόεδρος, Αλφέντρο Μπορέρο, έπειτα από ανακοίνωση της προεδρίας.

Κατάρ εναντίον Ισημερινού λοιπόν στο εναρκτήριο ματς του Μουντιάλ, το οποίο ευχόμαστε όλοι να μας προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις.