Πολύς λόγος, και μάλιστα δικαιολογημένος, γίνεται από τους πολίτες για τη μεγάλη ακρίβεια στην αγορά. Όλοι μας όμως νομίζω πως συμφωνούμε ότι με την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου από τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουμε αλματώδη αύξηση τιμών σε κάθε μορφής ενέργειας. Αυτή η αύξηση συμπαρέσυρε τα πάντα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και βέβαια η κάθε χώρα, ανάλογα με την οικονομική της κατάσταση, προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει το εισαγόμενο αυτό φαινόμενο της ακρίβειας.

Πολύ ορθώς πράττει η κυβέρνηση με τις κάθε μορφής παρεμβάσεις της για την οικονομική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και τη στήριξη των επιχειρήσεων . Όμως πρέπει να γίνουν πολλά στο θέμα των ελέγχων στην αγορά για την ευκαιριακή αισχροκέρδεια.

Ας πάρουμε όμως ένα παράδειγμα, που αναφέρεται σ’ ένα βασικό προϊόν για τη διατροφή μας, όπως είναι το ελαιόλαδο. Το φετινό ελαιόλαδο τώρα έχει αρχίσει να παράγεται, επομένως το αυξημένο καλλιεργητικό κόστος αλλά και το ενεργειακό κόστος της παραγωγής λογικό είναι ν’ αυξήσει την τιμή του βασικού για τη διατροφή μας συγκεκριμένου αγαθού.

Αν δούμε όμως τα επίσημα στοιχεία για την τιμή της περσινής παραγωγής διαπιστώνουμε ότι η αύξηση της μέσης τιμής του ελαιόλαδου είναι γύρω στο 16%! Πώς, λοιπόν, μπορεί να εξηγηθεί αυτή η αύξηση, όταν η παραγωγή του είχε γίνει αλλά και η μεταφορά του είχε κατά μεγάλο ποσοστό πραγματοποιηθεί στο ράφι πριν από την έναρξη του πολέμου;

Επομένως, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευκαιριακή αισχροκέρδεια στα προϊόντα, οφείλουμε να ξεκινήσουμε, και μάλιστα κατά προτεραιότητα, τον έλεγχο αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων, των οποίων τα προϊόντα στο ράφι έχουν προκλητικά αυξημένες τιμές, (κόστος πρώτων υλών, συνολικό κόστος παραγωγής), όπου αυτά παράγονται και σε ποιες τιμές αυτά φτάνουν στο ράφι και συσχετίζοντας μάλιστα αυτές μ’ εκείνες του προ του πολέμου.

Τα όποια «καλάθια προϊόντων», είναι μια συναινετική διαδικασία μεταξύ της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων και απλώς το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες είναι η συγκράτηση των τιμών των προϊόντων στο ράφι, ενώ με τον «εν περιλήψει» μπούσουλα που προτείνουμε είναι εφικτό να χτυπηθεί η ευκαιριακή αισχροκέρδεια, όπου αυτή υπάρχει, και να μειωθούν οι τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς.

Ο κ. Παναγιώτης κοκκόρης είναι πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πρώην Οικονομικός Επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών