«Πρέπει να προσαρμόσετε τη νοοτροπία σας σε έναν κόσμο όπου οι αρκούδες τελικά υποχωρούν, γιατί στοιχηματίζω ότι οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα είναι πολύ καλύτερες από αυτό που έχουμε συνηθίσει».

Αυτό εκτιμά ο αναλυτής του CNBC Τζιμ Κράμερ, για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι μετοχές  τις επόμενες εβδομάδες, καθώς μπαίνουμε στην πιο σημαντική περίοδο αγορών του έτους.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι οι επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι οι μετοχές κολοσσών του λιανικού εμπορίου θα ωφεληθούν εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να πέφτει και οι λιανικές πωλήσεις παραμείνουν ισχυρές.

Εβδομάδα 4 ημερών

Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι μικρότερη, λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών την επόμενη Πέμπτη, ωστόσο αναμένεται πλούσια σε ειδήσεις: την Τετάρτη θα δημοσιευτούν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, είναι προγραμματισμένες διάφορες ομιλίες τραπεζιτών, και επίσης θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου αλλά και οι προσδοκίες του Πανεπιστημίου του Michigan για τον πληθωρισμό.

Το σκεπτικό της Fed

Ειδικότερα, ένα από τα βασικά γεγονότα της εβδομάδας συναλλαγών θα είναι τα πρακτικά της Fed από τη συνεδρίαση πολιτικής του Νοεμβρίου. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα θέλουν να μάθουν εάν η Fed εξακολουθεί να πιστεύει ότι το κόστος της λήψης πολύ λίγων μέτρων για τη μείωση του πληθωρισμού πιθανότατα υπερβαίνει το κόστος της λήψης υπερβολικών μέτρων.

Η Fed αναμένεται να φρενάρει τον ρυθμό αύξησης επιτοκίων τον Δεκέμβριο, αλλά αυτός ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο εάν οι πιέσεις στις τιμές γίνουν πιο εδραιωμένες.

Οι αμερικανικές αγορές μετοχών και ομολόγων θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη για την Ημέρα των Ευχαριστιών και θα κλείσουν νωρίς την Παρασκευή, που είναι και η Black Friday.

Black Friday

Οι traders θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα δεδομένα από την κίνηση της αγοράς της Μαύρης Παρασκευής.

Πρόσφατα στοιχεία παρείχαν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρεί ενόψει των ισχυρότερων από το αναμενόμενο δαπανών λιανικής, αυξάνοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει μια ύφεση ή να βιώσει μόνο μια ήπια ύφεση

Η επερχόμενη Black Friday, η επομένη της γιορτής των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ και παραδοσιακά μία από τις μεγαλύτερες ημέρες αγορών του έτους, μπορεί να δώσει στους επενδυτές μεγαλύτερη εικόνα για το βαθμό στον οποίο οι καταναλωτές ανοίγουν τα πορτοφόλια τους.

«Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το πόσο δυνατός είναι πραγματικά ο καταναλωτής, επομένως αυτή θα είναι μια δύσκολη εορταστική  περίοδος», δήλωσε ο Edward Yruma, αναλυτής της Piper Sandler. «Όλοι παρακολουθούν τη δύναμη του καταναλωτή και μέχρι στιγμής ο καταναλωτής αντέχει».

Ενώ οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο ήταν ισχυρές, οι αγοραστές με υψηλότερο εισόδημα αρχίζουν να υποχωρούν, ανέφεραν οικονομολόγοι της Morgan Stanley σε σημείωμα την Παρασκευή.

«Ο καταναλωτής υπήρξε πυλώνας δύναμης φέτος, αλλά καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται και η αγορά εργασίας επιβραδύνεται, οι καταναλωτές δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν πίσω τις δαπάνες τους», έγραψαν οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας.