Η Ρωσία κατήγγειλε το Σάββατο μια «προκλητική», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση της Βαρσοβίας, μετά την άρνηση της Πολωνίας να επιτρέψει την είσοδο στο έδαφός της του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

«Η απόφαση της Πολωνίας (…) είναι προκλητική και δεν έχει προηγούμενο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία.

«Η Βαρσοβία, όχι μόνο δυσφημίσθηκε με αυτό τον τρόπο, αλλά επέφερε και ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στο κύρος ολόκληρου του Οργανισμού» για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Πολωνία: «Στον Λαβρόφ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ»

Η Πολωνία, που διοργανώνει στις αρχές Δεκεμβρίου την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αρνήθηκε την είσοδο στο έδαφός της του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αναμένουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιλέγει τα μέλη της αντιπροσωπείας της, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της εκ περιτροπής προεδρίας του Οργανισμού, που ασκεί φέτος η Βαρσοβία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να «περιλαμβάνει άτομα σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση», μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, περιλαμβανομένου του Λαβρόφ.

«Είμαστε βέβαιοι πως όλοι οι λογικοί πολιτικοί μοιράζονται την άποψη της ρωσικής πλευράς ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Ολέθριες αποφάσεις των Πολωνών»

«Αυτές οι ολέθριες αποφάσεις των Πολωνών (…) σπρώχνουν τον ΟΑΣΕ στην άβυσσο», ανέφερε, κατηγορώντας τον Οργανισμό ότι μετατρέπεται σε «πεδίο» για «αντιρωσικές ασκήσεις».

Η σύνοδος των 57 υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ θα διεξαχθεί την 1η και στις 2 Δεκεμβρίου στο Λοτζ, μια πόλη στην κεντρική Πολωνία.

Της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Από την ίδρυσή του το 1975, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, για την προώθηση του διαλόγου Αναταολής – Δύσης, ο ΟΑΣΕ εδρεύει στη Βιέννη.

Η ετήσια υπουργική σύνοδος του Οργανισμού, στην οποία μετέχει συνήθως ο Λαβρόφ, είναι το κεντρικό όργανο του ΟΑΣΕ, που είναι αρμόδιο για τις αποφάσεις του.

Είναι η ευκαιρία για τους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάσουν την εργασία του ΟΑΣΕ σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ