Οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να καταλάβουν την Κριμαία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και ο πόλεμος με τη Ρωσία θα έχει τελειώσει μέχρι την άνοιξη, προέβλεψε ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ.

Δήλωσε ακόμα ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει ποτέ να πολεμά μέχρι τη νίκη και ότι είχε σταθμίσει ακόμη και το ενδεχόμενο ενός ρωσικού πυρηνικού πλήγματος.

Ο υπουργός, σε συνέντευξή του στο Sky News, εκτίμησε ωστόσο ότι δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή μία πυρηνική επίθεση από τη Ρωσία.

Θα πάμε μέχρι τέλους

Όσον αφορά την προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών με το Κρεμλίνο, ο κ. Χαβρίλοφ είπε ότι θα γίνουν μόνο όταν τα ρωσικά στρατεύματα είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν κάθε σπιθαμή της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας που κατέλαβε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το 2014 και εκτάσεων της ανατολικής Ουκρανίας που κατέχουν οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία τα τελευταία οκτώ χρόνια.

«Υπάρχει μια απόφαση στο εσωτερικό της κοινωνίας στην Ουκρανία ότι πάμε μέχρι τέλους. Δεν έχει σημασία τι είδους σενάριο βρίσκεται στο τραπέζι. Οι άνθρωποι πλήρωσαν πολύ αίμα, πολλές προσπάθειες για όσα έχουμε ήδη επιτύχει. Και όλοι γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή παγωμένη σύγκρουση είναι μόνο η συνέχιση αυτού του πολέμου κατά της ύπαρξης της Ουκρανίας ως έθνους», υπογράμμισε.

Μακρά μάχη

Ερωτηθείς εάν η πρόσφατη ανακατάληψη της πόλης Χερσώνα έκανε άλλους στόχους να φαίνονται πιο πιθανοί, όπως το να ανακαταλάβουν τα ουκρανικά στρατεύματα την Κριμαία, ο Χαβρίλοφ υποστήριξε ότι «είναι μόνο θέμα χρόνου. Φυσικά θα θέλαμε να το κάνουμε νωρίτερα παρά αργότερα».

Όσο για το πότε θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος, ο Χαβρίλοφ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά μάχη, εάν η Ρωσία είναι σε θέση να ενισχυθεί. Ο ίδιος είπε: «Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, ο πόλεμος θα διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά η αίσθησή μου είναι ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης, αυτός ο πόλεμος θα έχει τελειώσει».