Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται για μία ακόμη φορά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με φόντο την αγορά F-16 από τις ΗΠΑ, καθώς φαίνεται ότι οι φωνές στην Ουάσιγκτον που θέλουν να βάλουν «φρένο» σε μία τέτοια εξέλιξη πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, δείχνοντας έτσι ότι δεν έχουν καμία διάθεση να ανεχθούν τα νταηλίκια του σουλτάνου στο Αιγαίο.

Μπορεί ο τούρκος πρόεδρος να πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα θα καμφθούν οι αντιρρήσεις στις ΗΠΑ για την πώληση F-16, φαίνεται όμως ότι κάτι τέτοιο φαντάζει για την ώρα αρκετά δύσκολο.

Αμερικανοί βουλευτές συνεχίζουν τις  πιέσεις ώστε να υιοθετηθεί τροπολογία, η οποία θα διασφαλίζει ότι τα αμερικανικά μαχητικά F-16 – σε περίπτωση που πουληθούν στην Άγκυρα – δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για την παραβίαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Με επιστολή μάλιστα προς την ηγεσία της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στην Βουλή και στην Γερουσία 22 βουλευτές ζητούν να διατηρηθεί ο περιορισμός στην δυνατότητα της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να πουλήσει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.

Κόλαφος κατά Ερντογάν

«Σε μια στιγμή που πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για πολεμικές ενέργειες εντός συμμαχίας. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο της από F-16 για να παραβιάσει επανειλημμένα την κυριαρχία και τον εδαφικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπονομεύοντας την ενότητα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ» αναφέρουν οι βουλευτές στην επιστολή τους στέλνοντας σαφές μήνυμα κατά του Ερντογάν και των τουρκικών προκλήσεων.

Την ίδια στιγμή, η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Νικόλ Μαλλιωτάκη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μίλησε για την διακομματική προσπάθεια που έχει γίνει στο Κογκρέσο να εμποδιστεί η πώληση F-16 στην Τουρκία.

Ερωτηθείσα για μία πιθανή πώληση μαχητικών στην Τουρκία και μιλώντας για την στάση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τον ίδιο να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός και τα μαχητικά αεροπλάνα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Στην αντεπίθεση ο Μενέντεζ

Εν των μεταξύ ο αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει την ξεκάθαρη στήριξη του στην Ελλάδα, στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει η πώληση μαχητικών στην Άγκυρα.

Ο αμερικανός γερουσιαστής, γνωστός για την κραταιά υποστήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο, δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τους 35.000 στρατιώτες της στο κατεχόμενο βόρειο τρίτο του νησιού, καθώς και ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

«Όσο είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και έχω λόγο στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, δεν θα συμφωνήσω να πουληθούν F-16 στην Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μενέντεζ και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ανταμείβουμε μια χώρα που είναι επιθετική προς τους γείτονές της».