Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με τις πολωνικές αρχές και ενημερώνεται για την κατάσταση, ανέφερε απόψε το Ελιζέ. Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι στην αυριανή συνεδρίαση της G20 στο Μπαλί θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα των εκρήξεων στην Πολωνία σε ανώτατο επίπεδο.

Η Γερμανία δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, επισημαίνοντας διά μέσου της υπουργού Εξωτερικών ότι βρίσκεται σε επαφή με την Πολωνία και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Αναλένα Μπέρμποκ έκανε, δε, ανάρτηση στο Twitter λέγοντας: «Οι σκέψεις μου είναι με την Πολωνία, τον στενό σύμμαχο και γείτονά μας. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε σε επαφή με τους Πολωνούς φίλους μας και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Σημαντικό να εξακριβωθούν όλα τα γεγονότα

Παρόμοια ρητορική και από το ΝΑΤΟ, με αξιωματούχο του να δηλώνει στο Reuters πως η Συμμαχία εξετάζει τις αναφορές για ρωσικούς πυραύλους και βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Πολωνία.

Ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι μίλησε με τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα μετά την έκρηξη. Είπε ότι το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί την κατάσταση και οι σύμμαχοι βρίσκονται σε επαφή. Είναι σημαντικό να εξακριβωθούν όλα τα γεγονότα».