Καμία σχέση με τους πυραύλους που έπληξαν χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι δεν πιστεύει ο Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει η Ρωσία, όπως δήλωσε από το Μπαλί όπου βρίσκεται στη σύνοδο της G20. Σημείωσε δε ότι σέβεται τη δήλωση της Ρωσίας ότι ρωσικοί πύραυλοι δεν έπληξαν πολωνικό έδαφος.

«Το να λέει η Ρωσία ότι [το περιστατικό] δεν έχει καμία σχέση με αυτήν και [ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο] Μπάιντεν να λέει ότι αυτοί οι πύραυλοι δεν είναι ρωσικής κατασκευής δείχνουν ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί και ότι θα μιλήσει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όταν επιστρέψει στην Τουρκία.

Πάντως, η δήλωση που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν αρκετά προσεκτική.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία χθες Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία.

Στη συνέχεια, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανέφεραν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες σε πολωνικό έδαφος ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.