Εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα, έως την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί, για διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θεσπίζει νέο πλαίσιο αναφορικά με τις παρακολουθήσεις, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου,  κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η θέση μας είναι διαυγής και σταθερή. Το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί ταχύτατα. Η διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση των ευθυνών έχει ήδη δρομολογηθεί. Οφείλουμε να έχουμε αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατόν και να οδηγηθούμε στην τιμωρία των υπευθύνων αλλά και των διασπορέων ψευδών ειδήσεων. Θα ακολουθήσει σύντομα σχετικό νομοσχέδιο για τα κακόβουλα λογισμικά και οι σχετικές διατάξεις τα δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι την Τετάρτη», είπε και πρόσθεσε:

«Όταν προβάλλονται δημοσιεύματα χωρίς στοιχεία, συσκοτίζουν και δεν διαφωτίζουν την υπόθεση. Η κυβέρνηση χειρίζεται με υπευθυνότητα και διαφάνεια την υπόθεση. Η μονοθεματική ατζέντα της αντιπολίτευσης δεν μας αποπροσανατολίζει».

Τι προβλέπει η νομοθετική πρωτοβουλία

Η νομοθετική πρωτοβουλία, προβλέπει:

  • την απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών στην ελληνική επικράτεια,
  • τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και ειδικά για τα πολιτικά πρόσωπα θα υπάρξει ένα νέο φίλτρο εκτός ΕΥΠ.
  • τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ  και
  • σύσταση Επιτροπής Συντονισμού για θέματα κυβερνοασφάλειας.

Κυβερνητικά πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές, εξαπολύουν βολές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα. Ειδικότερα, αναφέρουν την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα σε σχέση με τα παράνομα λογισμικά από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την 1η Ιουλίου του 2019, λίγο πριν τις εκλογές, που πέρασε με τις ψήφους των βουλευτών της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Υπενθυμίζουν δε, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε από κακούργημα σε πλημμέλημα, τόσο την παράνομη παγίδευση, παρακολούθηση, καταγραφή και αποτύπωση σε υλικό φορέα, συνομιλίας που γίνεται με δίκτυο κινητής, όσο και την παράνομη χρήση πληροφοριών ή του υλικού φορέα όπου αποτυπώθηκε η υποκλαπείσα πληροφορία.